Fuglene inntar de slitte veggene i byen

FERDIG: Sabeks tolkning av orrhanen fra Hamars kommunevåpen. Foto: Jo E. Brenden

FERDIG: Sabeks tolkning av orrhanen fra Hamars kommunevåpen. Foto: Jo E. Brenden

En hissig orrhane og en kråke med panoramautsikt mot Mjøsa. Ny og spennende kunst har dukket opp på to av de slitte veggene i byen.

DEL

Kunsten tar over for nakne vegger i byen. Det er den spanske kunstneren Sabek som er på besøk, og som på oppdrag av Hamar kommune pynter opp to av byens slitte vegger: Singergården ved Grandsenteret og Bane Nors bygg i Stangevegen.

Kul kråke

Tirsdag var veggmaleriet i Stangevegen klart, og i går gjorde Sabek seg ferdig med Singergården.

– Jeg har valgt kråke som motiv. Kråka skaper en egen sjel, en kul soul, i byen, sier spanjolenSabek.

På det andre bygget har han også valgt en fugl. Orrhanen, kjent fra kommunevåpenet til Hamar kommune. Men fuglen er selvsagt tolket på hans vis.

– Veggmalerier er som et kunstmuseum i gata. Fritt tilgjengelig for alle. Å se kunst ute i det fri er godt.

Sabek er ettertraktet. Før han satte seg på flyet til Gardermoen og tok turen videre opp til Hamar, hadde han gjort et stort kunstprosjekt i Paris. Etter Hamar-prosjektet er det Shanghai og Kina som venter.

– Så, hva slags inntrykk fikk du av Hamar?

– Jeg trodde det skulle bli kaldt å jobbe her, men det gikk helt fint. Hamar virker å være en flott og stille by. Jeg liker det jeg ser. Fra arbeidsplassen min kan jeg skue ut mot jernbanestasjonen og ut over denne vakre innsjøen. Jeg føler det på meg at dette er et flott sted, en flott by med hyggelige mennesker. Det trenger ikke å være storby for at jeg skal trives, sier Sabek, som er litt sky.

Han ønsker helst at det tas bilder av han bakfra eller på avstand.

– Jeg trives best ved å være litt anonym.

Dybde og sjel

På sidelinjen følger landskapsarkitekt Bård Sødal Grasbekk spent med på kunstneren. Han jobber på arealplan i kommunen og bistår, selv om det er kulturkontoret som har initiert kunstprosjektet, og samarbeider med arealplan og byutvikling.

– Det blir veldig fint og bidrar til liv. Jeg tror at veggmaleriene kan stimulere til en mer aktiv bykultur. Det er i alle fall det som er kommunens mål.

KRÅKE: Kunstneren Sabek i ferd med å male en kråke på veggen på Singergården på taket av Grandsenteret.

KRÅKE: Kunstneren Sabek i ferd med å male en kråke på veggen på Singergården på taket av Grandsenteret.

Sabek er i gang igjen på veggen. Han brenner for kunsten:

– Kunst gir dybde og sjel til byene. Kunst er godt for dem som bor her og for dem som kommer på besøk. Og uten kunsten trekker man ikke til seg turistene.

Prosjektleder Randi Kongsli mener også at maleriene er med på å gjøre Hamar til et mer attraktivt sted å bo:

– Vår visjon er å være Innlandets urbane hjerte, og da må tiltakene skape moderne og urbane kvaliteter og inkluderende møteplasser.

– Gatekunst kan være et viktig element for å oppnå de målene vi har satt oss.

Artikkeltags