De skal finne Hamarkofta

STRIKK: Juryen hos Hamarkofta 2018 er klare for å ta i mot bidrag. Fra venstre: ordfører Einar Busterud, Anne Dobloug (Hamar sentrum), Randi Torp (Hamar Husflidslag), Therese Slob (PS Dance), Therese Enger (Hamar bibliotek) og Svein Ørsnes (Tante Gerda).

STRIKK: Juryen hos Hamarkofta 2018 er klare for å ta i mot bidrag. Fra venstre: ordfører Einar Busterud, Anne Dobloug (Hamar sentrum), Randi Torp (Hamar Husflidslag), Therese Slob (PS Dance), Therese Enger (Hamar bibliotek) og Svein Ørsnes (Tante Gerda). Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Byens strikkeglade utfordres til å skape den nye Hamarkofta. Og fram til vinneren kåres kan man få inspirasjon på et stort kickoff og hos byens kafeer.

DEL

– Klart Hamar må ha ei Hamarkofte! Vi ser etter det nyskapende i det tradisjonelle; nye former, nye farger, nye mønstre, sier Therese Slob, juryformann for juryen som skal kåre Hamarkofta 2018.

Hamar-plagg

Fra før av finnes det en Hamar-genser, men nå skal man finne fram til ei unik Hamarkofte.

– Det er veldig trendy å strikke for tiden og veldig mange driver med strikking. Nå kan vi gjennom et plagg synliggjøre hva som er Hamar i 2018, sier Slob.

Det er Hamar bibliotek har tatt initiativ til den store design – og strikkekonkurransen, sammen med Hamar sentrum, Husfliden, Amalies Verden, Tre nøster og Hamar Husflidslag.

– Vi er fra vår del opptatt av å ta i bruk biblioteket på nye måter, så det blir strikkekafeer her fram til vinneren skal kåres. I tillegg skal det være strikkekafeer rundt omkring på serveringsstedene i sentrum og hos Jordbærpikene på CC Hamar, forteller prosjektansvarlig Therese Enger Andersen hos Hamar bibliotek.

Hun gir gjerne noen råd til de som skal være med på konkurransen:

– Vi håper på at plagget blir urbant og at fargene som velges representerer Hamar. Og hvilket motiv velger du? Skal du strikke for eksempel stupetårnet, så forsøk å abstrahere. Ikke stikk hele stupetårnet foran, slik at man går rundt og reklamerer for en spesiell severdighet i byen. Det skal være en kofte som folk skal kunne bruke i hverdagen og være stolte av, sier Enger Andersen.

Stort kickoff

I forbindelse med kåringen skal det lages et stort kick-off-arrangement på Rolf Jacobsen klubbscene i Kulturhuset 8. februar.

Her skal blant annet Vanja Blix Langsrud holde et inspirerende foredrag om valg av garn, strikkepinner, fargevalg og mønster.

Hun er forfatter av koftebøker og reiser hele landet rund med sitt populære arrangement Koftefesten.

I tillegg vil Elisabeth Hustad Knutsen fra Hamar Husflidslag komme.

Under denne seansen skal det også velges en folkets representant som får tilbud om å sitte i koftejuryen.

De som vil være med, enten individuelt eller som team, melder seg på innen 15. mars.

Innleveringsfrist er 1. november.

På tampen av året kårets en vinner under et eget arrangement.

Vinneren får koften sin laget som en strikkepakke, som skal selges hos Husfliden, Amalies verden og Tre nøster.

I tillegg blir det en pengepremie på 5.000 kroner og mye heder og ære.

Og: Den som kommer opp med den mest kreative kofta vinner 3.000 kroner.

– Vi premierer også den som har størst fantasi, når det gjelder materialvalg, mønster eller kreativ utforming. Men det er et krav: Det skal være et bruksplagg. Ellers er alt tillatt, opplyser ordfører Einar Busterud, som sitter i juryen.

Skappelstrikk

Jurymedlemmene forventer et stort engasjement, for strikking er blitt trendy igjen.

– Jeg tror strikkebølgen skyldes Dorthe Skappel og Skappelstrikk. Hun skapte noe som alle følte at de kunne strikke, sier Randi Torp fra Hamar Husflidslag.

– Hos oss startet vi opp med strikkekafé for mange år siden, og da var det faktisk mange unge som møtte opp. Derfor stiller vi opp på dette arrangementet, sier Svein Ørsnes hos Tante Gerda.

– Og hvis man skal komme inn på dette med handel: Det er en butikk i gågata som går veldig godt: Det er Tre Nøster. Der er det aldri tomt i butikken, og det er lange bestillinger, sier leder for Hamar Sentrum, Anne Dobloug.

Artikkeltags