Tror DAB-tvang gir FM-løft

SPENT: Redaktør hos Radio Exact, Gøran Kristiansen, spår flere lyttere når FM-stenger.

SPENT: Redaktør hos Radio Exact, Gøran Kristiansen, spår flere lyttere når FM-stenger. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi ser muligheter i FM, sier redaktør for Radio Exact, Gøran Kristiansen. Snart forsvinner riksradiokanalene fra FM-nettet.

DEL

– Vi går inn i en svært spennende tid. Vil vi få en økning i lyttertallene våre? undrer Gøran Kristiansen i Radio Exact.

– En gavepakke

Lokalradioene tror på et lytterløft når FM-nettet slukkes. Paradoksalt nok kan veksten komme ved hjelp av det gamle FM-nettet.

– Vi er glade for at FM får bestå for lokalradioene helt fram til 2022 og ser nye muligheter, sier Kristiansen.

Framover skal lokalradioen markedsføre sterkt at de fortsetter på gamle FM, mens det blir helt stille fra NRK og de kommersielle riksdekkende kanalene i FM-nettet.

– Vi vet at det er mange bilister som ikke har orket å ta overgangen til DAB. På grunn av kostnader eller at de ikke har funnet tid eler lyst til å montere nytt utstyr i bilen. Håpet er at disse menneskene nå kommer til å høre på lokalradio når de kjører i bilen, sier Kristiansen.

I hytter og hjem vil det fortsatt stå mange gamle FM-radioer. Kristiansen håper selvsagt at også de velger å finne fram til lokalradioen.

Exact har valgt å satse både på ny og gammel teknologi:

– Vi har vært en periode på DAB i tillegg til FM, og rundt 20–30 prosent av lytterne våre høres oss på DAB. Vi er ikke DAB-motstandere, men at lokalradioene får bli alene på FM er jo en gavepakke som vi må utnytte. For oss er dette en gylden mulighet til å få vist oss fram til lyttere som kanskje ikke har hørt på oss før, sier Kristiansen.

Stenger i april

Det var våren 2015 at Stortinget bestemte at Norge skulle bli det første landet i verden med heldigital radio.

Nordland starter stengingen av FM-nettet onsdag. Deretter forsvinner kanalene fra FM-nettet rundt omkring i landet utover året.

I Hedmark går NRK-kanalene ut av FM-nettet 26. april. De andre riksdekkende kanalene følger etter 16. juni.

Sist ut er Troms og Finnmark. Der vil overgangen skje 13. desember, og deretter skal Norge være et heldigitalt radioland.

Med unntak av lokalradioene på FM.

Artikkeltags