Gå til sidens hovedinnhold

En ny start i Vang

– Jeg har ingen illusjoner om et liv uten utfordringer i Øvre Vang. Jeg er snarere klar for et nytt sett problemer, sier komiker Anders Tangen, som har flyttet fra hovedstaden.

Artikkelen er over 5 år gammel

På sosiale medier er han kjent som en ihuga Oslo-patriot; komikeren, TV- og radiopersonligheten og foredragsholderen Anders Tangen. Hva i alle dager skjedde da han denne sommeren plutselig flyttet ut på landet og opp til Øvre Vang?

Jeg ante ikke hva en reduksjonsventil er. Nå vet jeg det

Anders Tangen

Kjent TV-fjes

– Jeg lever av foredrag der budskapet er at man er født til omstilling og at endring er selve livet. Jeg måtte derfor gjøre et ordentlig valg, stå for valget og «walk the talk». Derfor ble flytting fra leilighet på Tøyen til bolig med 230 kvadratmeters bruksareal i Øvre Vang, etter å ha bodd i Oslo til sammen i 26 år, forteller Anders.

Han var kjent for å være over gjennomsnittet glad i det urbane livet. I alle fall virket det sånn på Twitter, hvor Anders stadig vekk brukte de inntil tilmålte 140 tegnene på å erklære sin kjærlighet til hovedstaden. Over 4.000 følgere har fått høre Anders stadig vekk hylle Oslo-tilværelsen.

Nå har han flyttet inn i eneboligen i Slemsrudvegen i Øvre Vang, og har etter to uker fått smake på at det ikke er problemfritt å flytte ut på landet.

– Jeg ante ikke hva en reduksjonsventil er. Nå vet jeg det. Og i Oslo har jeg hatt mobiltelefonen min med på bar mange ganger, uten at det har skjedd noe med den. Her gikk det under to dager før den lå i bunnen av en liten dam i hagen. De som sier at det ikke finnes problemer, men bare utfordringer, juger. For problemene er der selv om du ikler det et annet ord, sier Anders.

– Men: På Tøyen bodde vi et borettslag. Vi var to med hjemmekontor som satt oppå hverandre og vinkisten lå i en lånt bod. Det ble litt trangt til slutt. Her har vi rom for å være en familie, og vinen ligger i min egen kjeller.

Anders er for mange et kjent fjes fra NRK TV og radio, fra P4 og som Extra-programleder. Han har vært alt fra seriøs nyhetsjournalist og komiker i eteren, og var i sin tid blant de første i stallen til Standup Norge.

– Når jeg jobbet i P4 og Fabelaktiv så pendlet jeg en periode fra Lillehammer til Hamar. Jeg er fra Hunndalen men har alltid likt hamarsinger. Dere er et veldig «open minded» folk. Rolige og nedpå. Dere skryter ikke så mye av det; denne åpenheten bare ligger der. Og det er så behagelig.

– Også hadde dere den første kvinnelige biskopen, som jeg så opp til. Og dere klarte å bygge et vanvittig dyrt stupetårn uten at det så ut til å velte dere. Stupetårnet skulle bygges ferdig, koste hva det koste ville, og nå står det der og dere går ikke rundt og skryter eller lager noe stort nummer ut av det hele. Herlig! sier Anders.

Han illustrerer også møtet med lynnet i Hamar med en historie fra jernvarebutikken på Maxi.

– Jeg skulle kjøpe meg en kulegrill, og de selges selvfølgelig umonterte. Men den koselige mannen bak disken tilbød meg utstillingsmodellen da jeg flagget en skepsis mot monteringsjobben. Og han tok og bar hele grillen ut av Maxi ut i bilen for meg. Sikkert ingen «big deal» her på Hedmarken, for jeg tenker at her er det nok slik hele tiden, men i Oslo hadde jeg nok sendt ut en entusiastisk Twitter-melding om at «Oslo-folk er ikke så kalde som vi tror».

Frykter naboene

Marie på et og et halvt år er mye av grunnen for at han og samboer Kristin Aafløy Opdan (41) tok det store steget å flytte.

– Fra min tid på folkehøgskole i Romerike hadde jeg mange venner som nå har flyttet til Hamar-området. Vi ville ut på landet. Også var det dette huset som vi ble fortapt i, forklarer Kristin.

Hun er utdannet skuespiller og fotograf og er også med og driver firmaet som selger portrettfotografi og kulturprosjekter i tillegg til Anders' motivasjonsforedrag og coaching.

– Jeg er åpen for alt som skjer. Muligens tar jeg kontakt med teatermiljøet på Hedmarken, men jeg skal i alle fall fortsette å fotografere.

– Jeg kommer fra Sortland og er vant med bygdementalitet, men jeg må få skryte litt av vangssokningene. Førsteinntrykket er veldig, veldig bra. Folk hilser når jeg kommer rullende med vognen. Det er jo slikt man gjør når man møter folk ute på vandretur i ødemarka! Jeg merker at jeg kommer til å trives her.

Anders er på sin side litt redd for naboene.

– De er så trivelige, og har sagt at her hjelper alle hverandre. Jeg finnes ikke handy, så de taper på et jeg har flyttet inn i nabolaget. Lurer på hva som skjer når de oppdager det. Men, jeg har en kassegitar som jeg kan klimpre litt på om noen skulle ha behov for å tonesette noe.

Anders kommer til å fortsette å tilbringe mye tid på reisefot. Akkurat nå har han pappaperm ut august. Deretter venter foredrag i Kristiansand, Tromsø og Alta.

– Jeg ble sent pappa, men satser på et langt liv. Gjerne her i Vang, sier Anders.

– På Prøysenhuset så jeg et sitat: «Vi må gå livets runde for å komma tebake». Nå er jeg her i Vang, og jeg er ikke redd for nye, store endringer i livet mitt. Kanskje tar jeg sats og flytter ned til Hamar og inn i en leilighet om noen år.