Ny «kabriolet-kino» i bakgården

STEMNING: Lars Meyer, Kirsti Hougen og Lars Rogne lover en stemningsfull helg med filmer i bakgården hos Tante Gerda.

STEMNING: Lars Meyer, Kirsti Hougen og Lars Rogne lover en stemningsfull helg med filmer i bakgården hos Tante Gerda. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

To filmklassikere over to dager, og en filmkveld hvor musikken skal akkompagneres på direkten. Sjette Bakgårdsfilmfestival hos Tante Gerda avvikles fredag og lørdag.

DEL

– Dette er utendørs intimkino, eller «kabriolet-kino», sier Jørgen Rogne.

Han og Lars Meyer og Kirsti Hougen i festivalstyret i Bakgårdsfilmfestival er nok en gang klare for å vise filmer i bakgården hos Tante Gerda i Hamar sentrum.

Eksklusiv opplevelse

Hvert år kommer rundt 100 hardbarka filmentusiaster for å se film i bakgården. Stemningen er helt unik, ifølge trioen bak Hamars kanskje særeste festival. Og i år blir det enda mer spesielt.

– De som kommer i år får jammen meg en eksklusiv opplevelse, sier lokker Meyer.

Han sikter kanskje først og fremst til lørdagsoppsettingen av vampyrfilmen «Nosferatu» av Friedrich Wilhelm «F.W.» Murnau.

Stumfilmen er på 84 minutter og den skal akkompagneres på direkten av et orkester bestående av Frode Berntzen (gitar), Skjalg Lidsheim (trommer), Bjørn Thomassen (bass) og Anne Bolette Stav Eng.

– Det er heftige scener som utspiller seg på lerretet, og som skal skildres musikalsk. Vi håper publikum kan bidra med høylytte gisp og kvalte skrik, for bidra til å løfte stemningen, sier Rogne.

– Musikerne ser på dette som et høydepunkt på året og gleder seg veldig til å komme. Og det er litt av en prestasjon å spille under hele filmen, så de får liv til å ta en liten pustepause midtveis i filmen, sier Ronge.

To filmer

Tidligere har festivalen også hatt et faglig innhold og strukket seg over tre dager. I år blir festivalen litt enklere og man går fra tre til to festivaldager.

– Denne gangen setter vi opp to filmhistorisk enestående filmer, og søkelyset på årets festival er musikk. «Cinema Paradiso» av Giuseppe Tornatore er fra 1988. Det er en fantastisk film som har fått en masse priser og utmerkelser, forteller Rogne.

Handlingen er lagt til en småby på Sicilia, og hyller kinoens betydning som et sted for å møtes og som en spesiell arbeidsplass. Filmen skildrer hovedpersonen som barn, som tenåring og til slutt som førtiåring.

– En varm og inderlig film, som gjør inntrykk på alle generasjoner.

Og lørdag er det altså «Nosferatu» som skal vises for publikummet i Hamar; skrekkfilmen som ble vist for første gang i 1922.

– Det er den første ordentlige Dracula-filmen, selv om de ikke hadde rettigheter til å bruke navnet og ble saksøkt så det holdt i etterkant. Dermed blir det hoggtenner, svarte kapper og blod. Det hadde vært veldig morsomt om publikum dukket opp i kostymer, men det er ikke noe krav. I gamle dager deltok man når man var på kino, man buet og klappet og var med i filmen. Det vil vi oppfordre festivalpublikummerne om å gjøre.

– Det kan hende at det vil dukke opp noen «ubehagelige» overraskelser i løpet av filmen, sier Rogne.

– Filmen er for øvrig fortsatt ganske ekkel.

– Hva betyr festivalen for byen vår?

– Dette er jo ikke for det store publikummet og det er flere andre byer som har bakgårdsfestivaler. Men det er en festival for dem som elsker film og for dem som forstår den stemningen som oppstår i en bakgård når man begynner å vise film under åpen himmel. Da blir det nemlig en helt spesiell stemning. Og de som har vært med på vår festival en gang, kommer igjen, sier Jørgen Rogne.

Artikkeltags