– Jeg liker å være åpen og naken i alt jeg gjør

MENNESKER MED DILEMMAER: Anders Baasmo Christiansen vil spille mennesker som berøres og berører, enten det er kronprins Olav i «Kongens nei» eller Anders i kinoaktuele «Hoggeren». (Foto: Anita Høiby Gotehus)

MENNESKER MED DILEMMAER: Anders Baasmo Christiansen vil spille mennesker som berøres og berører, enten det er kronprins Olav i «Kongens nei» eller Anders i kinoaktuele «Hoggeren». (Foto: Anita Høiby Gotehus)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Da jeg ble 40, tenkte jeg «hvor ble de 10 siste årene av», sier «Hoggerne»-klare Anders Baasmo Christiansen (41) fra Hamar.

DEL

(Østlendingen) Noen sier det er den morsomste filmen de har sett, andre ser den som sår. Noen sier den er en historie mellom by og land, om å miste sine røtter, om å finne sine røtter og å miste seg selv.

«Hoggeren» prøver ikke et øyeblikk å være kul. Nettopp derfor er det en av de kuleste norske filmene jeg har sett på lenge, skriver Bergens Tidendes anmelder Britt Sørensen (bak betalingsmur).

- Har kjørt meg hardt

Midt i det hele står Anders Baasmo Christiansen. «Hoggeren» var hans sjuende spillefilm på rad, iblandet en TV-serie og en storbandkonsert. Da den var ferdig, ga han seg selv en reise til New York i 40 års gave.

– Jeg har lekt meg med å kjøre meg litt hardt. Jobben i seg selv er alltid inspirerende, men da jeg ble 40, tenkte jeg «hvor ble de siste 10 årene av»? Jeg er på et punkt i livet der jeg har lyst til å putte litt mer inn i livet enn arbeid. Kanskje det er en slags 40 års krise eller hva du kaller det, men privat har jeg lyst til å prioritere litt annerledes framover, sier Anders Baasmo Christiansen til Nettavisen.

Det er omtrent så privat som han har lyst til å bli.

– Jeg synes at jeg er mer synlig enn jeg er komfortabel med selv, jeg har jo fire premierer i året. Jeg lanserer jo stadig vekk. Men jeg liker at det skal være litt «mystikk» rundt en skuespiller. Jo mer publikum vet om meg privat, desto vanskeligere er det å gjøre jobben min. Jeg er avhengig av å forføre publikum med en illusjon. Og jeg vil kunne gå i alle retninger, sier han.

Det er nettopp det Anders Baasmo Christiansen har gjort i alle årene etter gjennombruddsrollen som den angstridde Stig Inge i «Buddy». Selv i Norge har casting-agenter lite fantasi.

Jobbet seg ut av båsen

– Etter «Buddy» fikk jeg bare tilbud om roller med tykke brilleglass og fett hår. Derfor gjorde jeg teater i mange år. Nå har jeg bevist at jeg kan gjøre hva som helst. Jeg føler at jeg har nok bein å stå på. Jeg har en posisjon, sier han enkelt.

Den posisjonen bruker han for å fortelle om mennesker. Og gjerne mennesker som sliter på ulike måter. Som Benedikt i «Dag». Som Anders i «Hoggeren».

På audition for Die Hard

– Jo mer menneskelighet det er i en karakter, desto lettere er det for meg. Jeg var på audition i Berlin for «Die Hard 5» og måtte stå på merket og si «SchelloAmeeericans. Nåuv I haf to kill you». Da ble jeg bare sprutrød. Det er ikke der jeg legger igjen mest, for å si det sånn. Jeg liker å være åpen og naken i alt jeg gjør. Om det er kronprinsen eller «Børning 2» handler det om å være menneskelig. Og som Anders i «Hoggeren» får jeg gjøre mye av det, sier han.

Der er vi ved et spesielt forhold i Jorunn Myklebust Syversens film. Foruten Baasmo Christiansen og skuespiller Benjamin Helstad, er det hennes onkel Bjarne Syversen og fetteren Terje Syversen, samt hennes tante Grethe, som bekler rollene.

Og gamleonkel Bjarne er ikke nådig når nevøen og sosiologen «Anders» vender tilbake med mentalt brukket rygg, og en hang til å kakke løs på alle trestammer han finner i familiens skog. Sjelden har vel en mann fått så mye regelrett kjeft på lerretet som her.

Scenene mellom onkel Bjarne og Anders Baasmo Christiansen og sistnevnte og fetter Terje er noen av de mest drivende undertegnede har sett i norsk film.

– Jeg synes vi skal være forsiktige med å generalisere folk på bygda og byfolk, på samme måte som vi skal være forsiktige med å generalisere mann og kvinne. Men du kan vel si at omgangsformen på bygda kan være mer direkte, humrer Anders.

Verken Bjarne Syversen eller Terje Syversen har vært borti skuespill før.

– En del av biten i denne filmen var å bli kjent med dem, å gjøre dem trygge. Det er et helt nødvendig ansvar i min egen interesse. Ikke at de to trengte å trygges så veldig. Det er mange skuespillere som ikke er direkte gode på å være dynamo i en scene. Men her ... jeg har aldri i mitt liv vært drevet så sterkt som skuespiller som jeg ble av onkelen og fetteren her, ler han.

– Vet ikke en damn shit om gårdsarbeid

Selv er han overrasket over hvor bredt «Hoggeren» ser ut til å treffe.

– Man skal ikke sette seg ned og være stressa og tro man blir underholdt, underholdt, underholdt. Ting går sakte, men det er balanse i filmen som synes å treffe folk. Litt på samme måte som sakte-TV er blitt så populært, sier han.

Selv er han oppvokst på korngård på Hamar. Familien driver ikke gården og Anders vet ikke «en damn shit» om gårdsarbeid. Like lite som han kunne hogge trær med øks.

– Jeg fikk et grunnkurs hos onkel Bjarne. Han sa at om du blir sliten og stiv, og glipper fotfestet og hogger deg på innsiden av låret, da er du ferdig selv om ambulansen står ved siden av. Og de øksene var så skarpe. Jeg kom så vidt borti buksebeinet mitt en gang og det spjæra omgående, forteller han.

Fake city

Anders Baasmo Christiansen har jobbet seg opp i en unik posisjon som skuespiller. Han har også tatt en posisjon, som en av landets mest frittalende skuespillere, enten det har vært mot NRK Drama eller mot vår posørtid – et tema han blant annet sier noe om som Don Juan i Nationaltheatrets oppsetning.

Han er likevel ingen «rider» på sosiale medier. Baasmo Christiansen sier han er forsiktig med å bli sett på som en samfunnsdebattant. Men han kan gjerne si noe om vår tid – gjennom sine kunstneriske valg.

Anders har en agent i Danmark. Han har hatt et par møter i Hollywood, og deltatt på det han kaller «ikke helt inspirerte prøvefilminger»

– Men jeg har ikke noe behov for å dra til «fake city», sier han om Los Angeles. Nordiske prosjekter, gjerne. Men å bruke et halvt år på å gå i møter med amerikanske agenter, er ikke helt han. Norges travleste skuespiller vil heller bruke tida si til prosjektene han finner mening i her hjemme.

Driver med sniktrøsting

– Jeg har hatt og har en enorm glede og entusiasme overfor faget. Min filosofi er å forsøke å få publikum til å se at «du er ikke alene», sier han.

Skuespiller Marie Blokhus som også er Anders Baasmo Christiansens kjæreste, kaller det «å sniktrøste». Det synes han er et bra begrep.

-Det er så mye andre krefter rundt oss i dag, reklame, sosiale medier, det at du ser på naboen og synes han er perfekt. Liv Ullmann har sagt at «en kunstner bør minne menneskene på hva det vil si å være et menneske» og det mener jeg også. Jeg vokste jo opp med stjerner som Robert De Niro og Meryl Streep, stjerner som berørte oss med rollene de spilte. Så gikk vi over til Tom Cruise og nå er det Vin Diesel og The Rock som er de største stjernene. Det sier jo litt om tiden vår. Den er dekadent og poserende. Det er en løgn! Og da blir jeg ikke med på reisen.

Artikkeltags