Varslet om at de får stor arv

VENNER: Venneforeningens Else Helene Nilsen, Inger-Else Hulleman, Åshild Smee Jensen, Trond Tendø Jacobsen og Karin Herlin Solberg sammen med Kirsten Flagtstadmuseets leder, Annika Åsen.

VENNER: Venneforeningens Else Helene Nilsen, Inger-Else Hulleman, Åshild Smee Jensen, Trond Tendø Jacobsen og Karin Herlin Solberg sammen med Kirsten Flagtstadmuseets leder, Annika Åsen. Foto:

Kirsten Flagstadmuseets venner kan få en arv på flere hundre tusen kroner fra en av Flagstads største beundrere.

DEL

En stor arv kan bety en ny hverdag for Kirsten Flagstadmuseet.

Så 13 opptredener

Dansken Mogens Benthin var en stor beundrer av Kirsten Flagstad. Han var samler av hennes innspillinger og rekvisitter. Han så blant annet Flagstad opptre 13 ganger (blant annet hennes avskjedsforestilling i Nationaltheatret i 1953) og ble en personlig venn av den kjente sangerinnen.

Og han var en stor venn av Flagstadmuseet, som han besøkte mange ganger.

Benthin har blant annet gitt hele platesamlingen sin til museet og han sørget blant for at den verdenskjente sopranen Jessye Norman kom til Hamar i 1995 ved å donere en stor sum penger til formålet.

For innsatsen ble han æresmedlem av både Flagstadmuseet, venneforening og Flagstadselskapet.

13. juni i fjor døde Benthin, nær 92 år gammel. Og nylig fikk Kirsten Flagstadmuseets venner en stor nyhet fra København:

– Benthin skal donere en stor sum penger i form av verdipapirer; vi snakker trolig om verdier på noen hundre tusen til museet. Det endelige beløpet blir klart litt senere, sier venneforeningens leder, Else Helene Nilsen, entusiastisk.

For Kristen Flagstadmuseets venner er dette et enormt løft. De har i tidsrommet 2000 - 2016 sørget for ulike bidrag til museet verdsatt til 351.000 kroner. Nå kan de få et sekssifret beløp i fanget som kan brukes på museet og arbeidet med å løfte opp og fram Kirsten Flagstad.

– Folk i Hamar vet kanskje ikke forskjellen på oss og Kirsten Flagstadfestivalens venner. Vi er museumsvennene og vår oppgave er å gi gaver og utstyre museet med som de ikke kan skaffe ellers. Vi har ingenting med oppussing og drift å gjøre, opplyser Nilsen.

Skaffer unikt brev?

Inne i museet er det mange gaver fra venneforeningen. Gardiner, byster, plateskap, disk, bord, hyller, rammer, fotoforstørrelser og planter i hagen er bare noen eksempler.

En mann fra USA har nylig tatt kontakt med museet om et veldig viktig brev som Kirsten Flagstad skrev etter krigen, som hun sendte sin venninne. I brevet beskriver Flagstad hvordan hun opplevde tiden etter krigen og kritikken mot at hun reiste hjem til sin mann som var medlem av NS under krigen.

Amerikaneren ville sørge for at museet fikk brevet, men til en ukjent pris. Dette brevet jobber nå venneforeningen med å anskaffe.

– Det å ha en venneforening betyr mye for museet Det betyr at vi har noen vi kan ringe og be om hjelp, og som forstår våre behov. Bare at vi har noen som vi kan snakke med er viktig. Ikke bare er de en herlig gjeng med frivillige som er en viktig ressurs for oss, men de er med og sprer kunnskap og sørger for å løfte interessen rundt Kirsten Flagstad, sier leder for Kirsten Flagstadmuseet, Annika Aasen.

Artikkeltags