Gå til sidens hovedinnhold

Riksteateret til Hedmark: Ellevilt om galskap på scenen

Artikkelen er over 5 år gammel
(Østlendingen)

Timing er alt når Riksteatret rett over nyttår drar på turné med den elleville komedien «Kollaps i kulissene». Skuespillerne må være millimeterpresise når kulissene bokstavelig talt ramler sammen rundt dem.

En svært entusiastisk skuespillerteam med Hege Schøyen i spissen er denne uka samlet til de første leseprøvene hos Riksteatret i Nydalen i Oslo.

– Publikum kan glede seg. Her er det bare å sette seg tilbake og humre fra begynnelse til slutt, sier Hege Schøyen til NTB.

 

Lar seg ikke stoppe

Det hele handler om et ubehjelpelig amatørteaterlag som skal sette opp et klassisk krimmysterium på en herregård. Det meste går galt.

– Dette er galskap på scenen. Det meste av kulissene faller ned, men skuespillerne er helt bestemt på å gjennomføre forestillingen for enhver pris. Ingenting kan stoppe dem, selv ikke kulisser som ramler ned i hodet på dem, sier regissør Kim Haugen.

 

Forestillingen krever mye både av skuespillerne og av teamet bak scenen.

– Når ting skal falle, må det times og det krever også musikalitet av teknikerne. Ting må falle på det nøyaktig rette tidspunktet og timingen må være presis. Så det blir en reise i perfeksjon. Jeg elsker den type jobbing, sier Haugen.

– På en måte er det jo kulissene som spiller hovedrollen her, så vi kan ikke slurve med fysikken, og må gi veldig nøyaktige stikkord til hverandre, sier Schøyen, mens scenograf Tore Sæther tar en runde i kulissene og demonstrerer hvordan de bit for bit kommer til å falle fra hverandre.

 

Før New York

«Kollaps i kulissene» – med originaltittel «The Play That Goes Wrong» – ble kåret til beste komedie i Storbritannia i 2015, og har gått for fulle hus i London i tre år. Denne uka kom nyheten om at farsen også skal settes opp på Broadway i New York i april neste år. Riksteatret slår New York med tre måneder og er først ute i Skandinavia med stykket, som har premiere 19. januar.

Fakta om «Kollaps i kulissene»

Britisk skuespill. Originaltittel: «The Play That Goes Wrong».

Skrevet av Henry Lewis, Henry Shields og Jonathan Sayer.

Fikk den britiske teaterprisen Olivier Award som beste nye komedie i 2015.

Spilles på tredje året i West End i London.

Får Skandinavia-premiere på Riksteatrets scene i Nydalen i Oslo 19. januar, turnépremiere i Lillehammer 27. januar i en norsk versjon av Knut Nærum.

Skuespillere: Hege Schøyen, Ingar Helge Gimle, Bartek Kaminski, Jan Martin Johnsen, Camilla Frey, Espen Sandvik, Daniel Karlsson og Jan Huse.

Regi: Kim Haugen.

Skal på turné til Gjøvik, Kongsvinger, Elverum, Fagernes, Hamar, Otta, Tynset, Røros, Melhus, Stjørdal, Steinkjer, Namsos, Oppdal, Sunndalsøra, Molde, Åndalsnes, Ålesund, Ørsta, Nordfjordeid, Førde, Florø, Sogndal, Jessheim, Fredrikstad, Halden, Horten, Nøtterøy, Notodden, Porsgrunn, Larvik, Seljord, Bø i Telemark, Risør, Arendal, Grimstad, Mandal, Lyngdal, Kvinesdal, Flekkefjord, Egersund, Sandnes, Aksdal, Bømlo, Stord, Os, Askim, Vikersund og Drammen.

Skal spilles på Chat Noir i Oslo etter turneen.

 

Knut Nærum har oversatt og fornorsket. Krimmysteriet foregår fremdeles på en herregård, men i den norske versjonen er det Skorpen dramatiske selskap som setter opp stykket i samarbeid med Riksteatret.

– Det er en blanding av sirkus og gjøkur, sier Nærum, som kjenner seg igjen etter å ha vært på turné med amatørteaterlag i Grimstad i sin ungdom.

– Da sto jeg plutselig med deler av en sofa i hendene, så jeg kjenner jo at dette er mitt stoff, sier Nærum.

Han sier at noe av det vanskelige med oversettelsen, har vært å finne det han betegner som «den gamle krimtonen», siden stykket som oppføres av amatørlaget foregår på 1920-tallet.

– Her brukes ord som «formodentlig» og «imidlertid» og noen er dis, andre ikke. Herskapet sier du til tjenerne, men tjenerne sier De tilbake, sier Nærum.

Riksteater-debut

Hege Schøyen spiller inspisienten som ikke liker skuespillere, men som i ren fortvilelse må hoppe inn i en av rollene i amatøroppsetningen.

– Men når hun må steppe inn, gir hun nødig den plassen fra seg igjen, sier Schøyen.

Det er første gang Hege Schøyen skal på turné med Riksteatret, og det gleder hun seg veldig til.

– Jeg har vært mye på turné, men ikke på mindre steder. Jeg har gledet meg lenge til å kjøre rundt med buss og komme til steder jeg ikke har vært før. Også er vi jo mange som skal ha det gøy sammen. Det genererer en masse humør å få jobbe med en komedie sammen med så mange, sier Schøyen.

Med seg i bussen og på scenen skal hun blant andre ha Jan Martin Johnsen, Bartek Kaminski og Ingar Helge Gimle.

– Jeg liker veldig godt å spille komedie, men har ikke gjort det på lenge. Jeg gleder meg veldig, sier Gimle.

Sist han var på turné med Riksteatret var for seks år siden. Da dro han Norge rundt med noe langt mer alvorlig – nemlig «Hvem er redd for Virginia Woolf?».

– Dette blir ellevilt. Jeg tror ikke det har vært vist noe så ellevilt på lenge, sier Gimle.

«Kollaps i kulissene» skal på turné til 50 steder landet rundt, og skal også spilles på Chat Noir i Oslo.

 

Kommentarer til denne saken