Gå til sidens hovedinnhold

Lager en mer komprimert filmfest i Hamar

Artikkelen er over 1 år gammel

– Hamarama skal fortsatt være en fest for filmelskere i byen, lover kinosjef Espen Jørgensen ved Hamar kino.

Torsdag 12. mars starter Hamarama Filmdager.

Byens kinosjef har kuttet kostnader ved å gå vekk fra festival-begrepet og har kuttet en dag av programmet.

Nå blir det mer et rent søkelys på filmframvisning, og mindre aktiviteter utenom.

– Likevel har det blitt fire intense dager hvor vi vil vise hele 28 filmer, fra fjern og nær. Det er fortsatt et rikt program for elskere av kvalitetsfilm, lover Jørgensen, som dermed samler folket til Hamarama for åttende gang.

Kinesisk bryllup

På programmet står filmer fra USA, Japan, Danmark, India, Syria, Polen, Ukraina og Algerie, for å nevne noen nasjoner.

Filmene er organisert i «Hovedprogram», «Best av de beste» og «Kortreist».

Åpningsfilmen er Lulu Wangs «The Farewell», som Jørgensen beskriver som en morsom og hjertevarm historie basert på en helt virkelig løgn.

Vi møter Billi som er født i Kina, men bor i New York. Nå skal hun i et familiebryllup i Changchun.

– Bryllupet er iscenesatt og bare en unnskyldning for at hele familien skal samles for å se bestemor, Nai-Nai, en aller siste gang. Hun har ikke lenge igjen å leve, men akkurat det får hun ikke vite, fordi familien har bestemt seg for å holde det hemmelig. Forsøket på å gi henne en lykkelig tid forskånet fra bekymringer kommer i konflikt med Billis vestlige verdier.

– I «Best av de beste» har folk gjennom Perledykk-programmet stemt fram fem filmer som skal vises. I år er det: «Sorry We Missed You», Once Upon a Time in Hollywood», «Amazing Graze», «Judy» og Portrett av en kvinne i flammer».

Regissører kommer

«iHuman» beskrives som en thrillerdokumentar om den teknologiske revolusjonen rundt Kunstig Intelligens (AI). Regissør Tonje Hessen Schei kommer til Hamar, og innleder før filmen.

I den norske dokumentaren «Vær her» får man tre møter med demens. Nært, autentisk og respektfullt. Regissør Ragnhild Nøst Bergem kommer til Hamar og svarer spørsmål fra publikum etter visningen.

– Og så er det to «kortreiste» filmer som selvsagt også vil ha filmskaperne til stede ved visningene: Kunstfilmen «Human Wild» av Marthe Thorshaug og Horse Powers from the Land of the Vikings av lokale Jonathan Learn. Det er en filmdokumentar som forteller om hvordan hesten påvirker mennesker gjennom tre ulike historier.

I fjor kom det 2.800 mennesker til Hamarama.