Gå til sidens hovedinnhold

Lang kø da Holdbart endelig åpnet på Maxi: – Et konsept som vil trekke til seg kunder fra hele regionen

Kl 10 fredag ble porten på Holdbart kjørt opp for første gang og det var 30 meter lang kø med mennesker som ville sjekke ut nyetableringen. Senterleder Christopher Castberg og daglig leder på Holdbart, Jan Roger Viken, er helt sikre på at konseptet vil trekke til seg kunder fra fjern og nær.

Holdbart selger overskudds-dagligvarer til hele Norge som ellers ville blitt destruert. Det kan være produkter som har kort Best før-dato eller varer som har passert best før datoen. Det kan også være varer som er utgått av sortimentet, overproduserte varer, sesongbaserte varer eller produkter med pakningsendringer. Og visste du at bulket emballasje er fører til at 417 000 tonn god mat blir kastet i Norge hvert år?

–Jobb som er viktig for miljøet

Jan Roger Viken fra Furnes, men bosatt i Brumunddal, jobbet som assisterende butikksjef på Europris i Ottestad da det ble klart at Holdbart skulle etablere seg på Maxi og han var ikke i tvil om at daglig leder-jobben ville være som skapt for ham på mer enn en måte.

– En slik stilling er jo bra med tanke på å utvikle meg sjøl, men jeg føler at det også er en jobb som er bra for miljøet. Det er fælt å tenke på at det vi har her er varer som ville blitt kastet ellers, sier han og kikker ut over de 1500 kvadratmeter store lokalene.


Vil datoskrekken til livs

I Norge er produsenter av all slags mat pålagt å operere med en holdbarhetsdato og for påfallende mange er dette en ufravikelig indikator på hvorvidt produktet er spiselig. Dette er en holdning som Viken ønsker å bidra til å endre.

– Det er viktig å lukte og smake på ting først. Her vil man kunne finne produkter som har gått ut på dato og hvis det viser seg at disse ikke er gode får man pengene tilbake. Vi som jobber her vil hele tiden ta stikkprøver av produkter for å kontrollere at det smaker godt, sier han.

Han håper at folk fort setter seg inn i konseptet slik at de ikke blir forundret over at varer de finner en uke ikke er der uka etter.

– Her vil sortimentet varierer fra uke til uke, så om du finner en god mørbradbiff en uke er det ikke sikkert den vil være å få tak i neste uke. Vi har ikke noe stabilitet i vareutvalget slik andre butikker har, men det rulles stadig inn nye varer, sier Viken.

–Hvor mye ser du for deg å omsette for årlig her?

– Jeg aner virkelig ikke. Det vil jo avhengig av vareflyten og ikke minst om folk bruker oss. Oppmøtet i dag lover i hvert fall godt og det er fantastisk endelig å få vist fram dette til publikum etter at vi har lagt det veldig mange timer for å få butikken klar, sier Viken.


– Helt enorm respons

Senterleder på Maxi, Christopher Castberg, kan melde om et rekordstort engasjement rundt nyetableringen.

– Da vi kunngjorde at Holdbart skulle inn her fikk vi en helt enorm respons, faktisk den beste vi noen gang har hatt knyttet til en nyetablering. Ut i fra den responsen hadde jeg trua på at det på åpningsdagen skulle se ut akkurat sånn, sier han og kikker bort på den lange køa.

Han er selvfølgelig meget fornøyd med å en såpass tidsriktig aktør til Maxi.

–Vi har jobbet mye med å få dem hit fordi de passer godt inn i vår profil. Det de driver med er spennende og de er en relevant aktør i tida vi lever i. Ved å få dem inn vil det også bidra med å forankre Maxi som en stor aktør innen dagligvare, sier Castberg som er overbevist om at dette blir en butikk som trekker til seg kunder fra hele regionen.

– Matbudsjettet er en post som faktisk er mulig å påvirke for folk flest, for det kan være mye å spare på mat. Derfor tror jeg at dette er blir en butikk for folk i hele regionen, ikke bare for de i Hamar, sier Castberg.