– Vi legger ikke opp til noen store arrangementer i år og det vil ikke bli slik at du må være et bestemt sted til et bestemt tidspunkt for å få med deg det vi tilbyr. Her skal det være mulig å finne julestemning i hele desember. Vi skrur det til etter beste evne for å overholde smittevernreglene, sier kultursjef Morten Midtlien som kommer med følgende formaning til dem som ønsker å få med seg de ulike tilbudene.

– Er det mye folk der, så kom tilbake en annen dag.


Ingen julegrantenning

Noe som vanligvis trekker mye folk til Stortorget er den tradisjonsrike julegrantenninga, men noe slikt vil ikke arrangeres i år.

– Det blir verken julemarked eller julegrantenning i år. Med tanke på den tida vi er inne i finner vi ikke dette formålstjenlig. Julegrana tennes fredag 27. november klokka 17, men det er ikke noe arrangement rundt det, sier Midtlien som håper Hamars befolkning klarer å finne julestemning likevel. Kommunene skal i hvert fall gjøre sitt.

– Vi ønsker at folk skal bruke byen og vil lager miljøer for det. Vi viderefører «Jul i hjertet» som vi begynte med i fjor. Dette fungerte godt selv om det var nytt. Under en felles paraply ønsker vi å synliggjøre alt det magiske og flotte i Hamar. I tillegg har vi en felles pyntestrategi. Det å opptre i samme uniform bygger opp under fellesskapsfølelsen, sier han.

Denne uka begynte for øvrig riggingen av julegata i Hamar sentrum og Strandgateparken er utstyrt med helt ny belysning for året. Det vil også bli satt opp fotopunkter hvor alle som vil kan ta bilde av seg med juletema som bakgrunn.

Store lys på Mjøsholmen

Som i fjor vil det også tennes lys på Mjøsholmen hver søndag i advent. Og det er ikke noe småtteri til Lys, de er fire meter høye og må fraktes ut til holmen med robåt. Planen er at disse skal brenne gjennom hele adventstida. I fjor spilte klokkespillet «Tenn lys,» men dette skjer ikke i år.

– Det har gått i stykker og vil ikke bli fikset før utpå vårparten, sier Midtlien som tror og håper mange vil finne glede i en litt annerledes markering av høytiden.

– Jula er viktigere enn noen gang og vi gleder oss til å presentere noe som er en motsats til den litt triste perioden vi er inne i, sier han.

Pepperkakedugnad

I området rundt Stortorget vil det skje mye. Den storslagne videomappingen på kirka, altså filmvisning med kirka som lerret, som ble en suksess i fjor gjentas i år såframt det gis tillatelse til et slikt arrangement, (noe som vil avgjøres 1. desember), og det skal i tillegg være daglige underholdningselementer knyttet til Basarbygget.

Kor og korps kommer forhåpentligvis i tillegg til å dukke opp på forskjellige steder gjennom jula uten at noen steder annonseres på forhånd.

Et spennende tiltak som kommunene i år initierer er bygging av en massiv konstruksjon laget av pepperkaker. Og det er ikke Midtlien og de øvrige på kulturkontoret som skal bake kubikkvis med pepperkaker.

– Vi ønsker å videreføre tanken vi hadde 17. mai med MEGApuslespillet, denne gangen med pepperkakebiter! Alle som vil være med på noe stort kan bake en pepperkakerute på ca 25x35 cm og levere den til oss på Stortorget fredag 20. november. Vi trenger mange slike ruter, og vi håper så mange som mulig vil være med oss på dette. Vi vet hva dette byggverket skal bli, men det er det ingen andre som gjør. Vi håper vi får nok pepperkakeruter til å bygge det vi har tenkt og planen er å avduke resultatet 28. november, forteller Midtlien.