De siste to årene ble boligene i Hamar solgt rekordraskt. EiendomsMegler 1 Hamar opplevde i fjor å selge sju av ti boliger allerede dagen etter visning.

Men noe har skjedd i markedet i første kvartal i år og den siste måneden.

Formidlingshastigheten har gått ned til et mer normalt nivå, ifølge salgsleder Nina Dæhli i EiendomsMegler 1 Hamar, som sitter på ferske statistikker.

Skapte usikkerhet

Siden 2017 har boligene på Hamar faktisk blitt solgt raskere enn i Oslo, men nå har ting forandret seg.

På et kvartal har formidlingstiden på en bolig gått opp fra 24 til 33 dager. Men fortsatt ligger Hamar langt foran landsgjennomsnittet, der man nå regner med at det skal gå 43 dager før boligen blir solgt.

– Vi ser mer en normaltilstand i markedet. Det går lengre mellom hver gang boligene kuppes før visning. Kupping skapte en usikkerhet hos selgeren. De som valgte å slå til på forhåndsbudene kunne ikke vite hva de hadde sittet igjen med dersom man hadde valgt å selge med en normal budrunde, sier Dæhli.

Nå håper hun at folk får et realistisk forhold til omsetningstiden rundt boliger:

– Hamar har fortsatt et velfungerende boligmarked. Men nå er det ikke uvanlig at man må kjøre et par visninger før man får solgt, at det går litt ekstra tid på salgene og at man forhandler med én budgiver, sier Dæhlie, som også synes det er sunnhetstegn at Oslo nå igjen omsetter boliger raskere enn i Hamar (21 dager i snitt).

– Hva sier den økte omsetningstiden om markedet lokalt framover?

– Prisene i markedet går jevnt og trutt oppover, men jeg tror ikke at man kan forvente en ellevill prisutvikling slik man har sett i Hamar de siste årene.

Likevel, Dæhli tror at Hamar vil fortsatt være svært attraktivt for boligkjøpere:

– At det begynner å ta kortere tid å komme seg til og fra Oslo gjør at mange som vil stifte familie flytter hjem. Vi ser også mange folk fra Oslo-området som velger å kjøpe i Hamar fordi man fortsatt får mye mer bolig for pengene her, selv om Hamar ikke er billig sammenlignet med resten av Hedmark.

Nå er det også blitt litt flere boliger å velge mellom for boligkjøpere i Hamar.

– De siste årene har det i perioder kun vært 35 til 50 bruktboliger å velge mellom for boligkjøpere i Hamar. Det er svært lavt for en by med over 31.000 innbyggere. Nå har boligkjøperne litt mer å velge i, uten at jeg vil si at det er noe overskudd på boliger, sier salgslederen.

Høyest i Innlandet

Boligprisene i Hamar har økt med 3,7 prosent det siste året. Det er litt lavere enn Oslo, men litt høyere enn både Norge, Gjøvik og Lillehammer.

Kvadratmeterprisene i Hamar og Lillehammer er høyest i Innlandet.

– Hamar ligger ganske mye over Stange og Ringsaker, og litt under sammenlignbare byer som Moss og Tønsberg. Det kan tyde på at Hamar er ganske riktig priset. Vi ser imidlertid at det er svært høy vekst i innbyggere og arbeidsplasser i aksen mellom Oslo og Hamar. Det er ikke utenkelig at Hamar over tid kan bli mer attraktivt enn både Moss og Tønsberg, sier Dæhli.

– Så hvor ønsker folk å bo i Hamar?

– Alle vil bo sentrumsnært, men også områdene rundt er attraktive. Furuberget, Smeby, Ridabu og Ottestad er populært blant familier.