Hamar Dagblad har denne uken omtalt på sine nettsider og i denne papirutgaven av avisen hvordan voksne folk dumper søppel ved HIAS sin småsamler i Bekkelaget i Ottestad når denne er full.

Problemet er ikke unikt. Småsamleren ved Vikasenteret ble fjernet etter at grunneier ikke orket mer forsøpling i området.

Nå innstiller også Breidablikk terrasse borettslag, som er nærmeste nabo til småsamleren i Bekkelaget, på å få denne fjernet.

De er lei søppel og ren skjær ansvarsfraskrivelse fra voksne folk.

Fjernes denne så vil ikke området der det bort cirka 7.000 mennesker ha noen småsamler å reise til med papiret sitt.

Det er nesten skremmende å høre at HIAS må tømme enkelte småsamlere to ganger hver eneste dag hele uka.

Det forteller alt om hvor stort presset er på disse samlerne og hvor mye søppel hver og en av oss kaster.

HIAS håndterte drøyt 50.000 tonn med avfall i 2013. Dette inkluderer da alle avfallstyper, også hageavfall som utgjør cirka 20 prosent.

Fra småsamlerne henter HIAS cirka 4.000 tonn søppel hvert år. Da sier det seg selv at disse er svært verdifulle både for HIAS og for brukeren.

Ingen er tjent med at flere av småsamlerne fjernes og det er derfor opp til oss som er voksne å plukke opp hansken og vise at vi klarer å innrette oss etter et system som burde vært lært allerede på barneskolen.

Lykke til i Miami, Elise

Det er unikt at det er to skjønnheter fra lille Hamar som representerer Norge i den internasjonale Miss Universe-finalen to påfølgende år. I Norge får ikke konkurransen mye oppmerksomhet, men rundt om i verden vil det sitte en milliard mennesker å følge finalen på søndag.

Det er bare å ønske Elise Dalby lykke til med konkurransen.

Måtte den peneste vinne.