Gå til sidens hovedinnhold

Kove hjem til hyllest

Artikkelen er over 4 år gammel

Hamars internasjonalt kjente animasjonsfilmskaper, illustratør og barnebokforfatter, Torill Kove, kommer hjem til en storslagen hyllest i august.

– Det er veldig, veldig hyggelig at hun har takket ja til å komme, sier Hanne Lillebo fra samarbeidet Litteraturscena foran arrangementet onsdag 23. august.

Oscar-mottaker

– Hun er internasjonalt kjent kunstner og filmskaper, og for Litteraturscenas del så er det interessant at hun også gir ut bøker. Derfor har vi lenge ønsket oss et besøk av henne på Hamar, sier Lillebo.

De siste årene har Torill Kove vært bosatt i Montreal i Canada. 

Hamar-kvinnen ble i 2007 tildelt Oscar for kortfilmen «Den danske dikteren». Filmene er blitt bildebøker, som hun både skriver og illustrerer selv: «Min bestemor strøk kongens skjorter» (2000), «Den danske dikteren» (2007), «Moulton og meg» (2014) og «Tråder» (2017).

Ellers har hun laget den første langfilmen om Albert Åberg, «Hokus Pokus, Albert Åberg» (2013) og illustrert Henrik Hovlands bøer om krokodillen Johannes Jensen.

Nå har hun altså takket ja til å komme hjem.

Arrangementet «Et møte med Torill Kove» har virkelig vokst til å bli en stor hyllest av Kove. For ikke bare skal Kove stille opp på en samtale med forlagsredaktøren for barnebøker hos Cappelen Damm, Ellen Seip. Det blir også visning av kortfilmer som Kove har laget.

Hamar kino er med på laget og skal også få vist den nyeste filmen «Tråder», som ble lansert under kortfilmfestivalen i Grimstad.

– Vi har ønsket oss et besøk av Kove i forbindelse med filmfestivalen vår, Hamarama. Spesielt fordi hun har vunnet en Oscar, og har to Oscar-nomineringer til. Nå er hun aktuell i og md at hun er ute med en ny film, så da har vi noe nytt å vise fram. Og så har vi endelig damen til stede, sier kinosjef Espen Jørgensen.

På kvelden blir det også tid til en mottakelse for Kove i foajeen på kulturhuset, hvor ordfører Einar Busterud vil være til stede for å dele ut heder.

Gratisarrangement

Hamar bibliotek vil ha et eget Kove-arrangement for barn tidligere på dagen, med høytopplesning fra hennes egne bøker for inviterte barnehager.

– Vi er også begeistret for damen. Hun skriver egne bøker og tegner egne bøker i tillegg til alt hun holder på med rundt film. Og hun er illustratør for andre forfatteres bøker, sier biblioteksjef Per Olav Sanner. Elise Kristensen

Det er for øvrig ved å henvende seg i skranken på biblioteket at man får gratisbilletter til arrangementet.

Litteraturscena Hamar er et samarbeid mellom Nordisk poesifestival/Rolf Jacobsen-dagene, Hamar bibliotek og Høgskolen i Innlandet.

Og Kove-arrangementet er støttet av Fritt Ord.