Gå til sidens hovedinnhold

Roman om mediemakt

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalist Hilde Berit Evensen dykker inn i temaet mediemakt i sin tredje roman: «Hva gjør du resten av mitt liv?»

Inne på Gravdahl bokhandel i Hamar har journalist Hilde Berit Evensen invitert Hamars pensjonerte domprost Ole Elias Holck og Wenke Melbye til en kaffeprat; En mulighet for å vise fram sin siste bokutgivelse.

– Jeg la ut en konkurranse på Facebook-siden min, der folk som delte nyheten om boken min kunne vinne et eksemplar. Fingeren danset nedover i blinde blant navnene, og jammen ble det Ole Elias som vant. Det passer godt, for dette er en bok om et mirakel, sier Hilde Berit og smiler.

– Da gleder jeg meg til å lese den, sier Holck.

Menneskeverd

I boka møter vi vaktmesteren Aril som er 34 år. Han har en frykt: Å havne på i tv i en talkshowstol hos «Skravlemann» (som kanskje kan vekke assosiasjoner til «Skavlan»).

– Han synes at han har et strålende liv, og så skjer dette mirakelet. Han vil slettes ikke på TV sammen med politikere og popstjerner. Han synes snarere at «Skravlemann»-programmene fortjener selvhøytidelighetsprisen, sier Evensen.

Men livet tar dramatiske vendinger.

– Dette er så langt unna virkeligheten man kan komme. Langt unna Knausgård. Alt er diktet opp, men jeg tror folk kan kjenne seg godt igjen i karakteren Aril. Og kanskje foregår handlingen i boka i Hamar? Han er i alle fall vaktmester i Parksenteret Borettslag, og ting skjer i Østerdal, på Løten Nærstasjon og på Gardermoen. Så det er tydelig at han har en tilhørighet til området vårt.

– Hva er budskapet?

– Det handler om menneskeverd i møtet med mediemakt. Hva kjærligheten kan utrette og om å ta ansvar for sitt eget liv. Hva er et lykkelig liv? Hvorfor skal «det lille livet» være så mye mindre verd?

Boka er akkurat kommet ut, men den kjente bokbloggeren Ingun Kleppan har allerede lest den og har skrevet: «Gapskrattende alvorlig. Bilderik som en film. Vanskelig å legge fra seg».

– Nysgjerrig

Tidligere har Evensen, som er journalist i Østlendingen, gitt ut romanene Retur (2014) og Pendel (2007).

– I «Pedel» skrev jeg om pubertale utfordringer hos en 16-åring, i «Retur» om en 85 år gammel dame som ville avslutte livet i Spania. Og nå er turen altså kommet til en 36 år gammel vaktmester. Spennet forteller meg at jeg er nysgjerrig på mennesker, sier Evensen og smiler.

Torsdag 24. november kommer nettopp Ingun Kleppan til Hamar for å snakke med Evensen om boka under en bokkveld på Gravdahl bokhandel.

Det vil også bli snakket om bokblogging denne torsdagen.