Løten-drap i Dyresens nye parodikrim

KRIM: Ragnar Dyresen er ute med «Mordet bak høystakken».

KRIM: Ragnar Dyresen er ute med «Mordet bak høystakken». Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg håper folk ser ironien og humoren, sier Hamar-skuespilleren Ragnar Dyresen, som nå er ute med en krimbok.

DEL

– Kanskje boka mi blir bestselgeren til påske? Det er jo krim. Men det er samtidig en parodi på påskekrimmen som folk leser, sier Dyresen.

Han har valgt å legge handlingen i «Mordet bak høystakken» til Løten. Ja, her nevnes både Gotmar Rustad, Cowboy-Laila og ordfører Bente Elin Lilleøkseth. Men ellers er det meste fiksjon.

Historien handler om vakre Benedicte fra Bærum.

– Hun vokser opp i et flott hus sammen med moren i et flott hus arvet etter faren (red.anm. moren og faren skilte lag, men etter dødsfallet har moren flyttet inn i huset igjen). Benedicte begynner å studere jus, og vanker mye på kafeer i Oslo sammen med studievenner. Hun opplever ganske tidlig at hun er en del av et dekadent og overflatisk miljø, og søker seg til noe som er mer rotekte, forteller Dyresen.

Tiltrukket av bygdelivet velger Benedicte å ta seg en jobb på en gård i Løten, Kvappstad gård. Men hennes romantiske drømmer om gårdsidyll svarer ikke helt til forventningene.

– Hun kommer til en gård der driverne sliter med psykiske problemer og drikker mye. Og hun møter den litt tilbakestående Tormod Tappe, som blir veldig betatt av Benedicte.

Oppe i alt dette skjer det et drap på gården.

– Man møter en del originale mennesker i boka; mennesker som er seg selv. Men samtidig må jeg få si at jeg skryter fælt av Løten, bygda og menneskene som bor der. Så ingen løtensokninger har grunn til å frykte noe, sier Dyresen.

I Benedicte ser han mye av seg selv:

– Jeg har mye til felles med henne, og ser meg selv i Benedicte på mange områder. Også lasser jeg på med ironi og sarkasme, slik at leserne kanskje undrer på hva jeg mener og ikke mener, sier Dyresen og ler.

Litt overraskende er det bilder av Benedicte i boka. Innimellom tekstsidene dukker det opp ei vakker jente.

– Det er Karen Urke Olaussen, som er i starten av sin skuespillerkarriere og som jeg har hjulpet litt. Og nå hjelper hun meg ved å illudere hovedpersonen i boka.

Og Dyresen har gjort alt arbeidet med boken selv: Han har fått Grafisk Senter Hamar til å hjelpe han med trykkingen og gitt ut boka på eget forlag, Fant Forlag.

Artikkeltags