Samlet Hedmarks offentlige kunst i en bok

KLAR: Brit Anne Botheim og direktør ved Kunstbanken Hedmark Kunstsenter, Ingrid Blekastad, er nå klar med fagboka.

KLAR: Brit Anne Botheim og direktør ved Kunstbanken Hedmark Kunstsenter, Ingrid Blekastad, er nå klar med fagboka. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Brit Anne Botheim og Kunstbanken Hedmark Kunstsenter har samlet 162 offentlige kunstprosjekter i Hedmark i en bok.

DEL

– Den er tung. Over to kilo, sier fagbokforfatter Brit Anne Botheim om den store verket på over 400 sider.

Enormt prosjekt

Hun har brukt fem år på offentlig kunst i Hedmark; kunsten vi møter i barnehager, skoler, bibliotek, kulturhus, institusjoner og uteplasser. 162 offentlige kunstprosjekter, fra perioden 1977 til 2917, har havnet i boka. Det vil si: 158, for den omtaler også fire kunstverk som ikke ble gjennomført.

Resultatet har blitt et stort oppslagsverk, kalt «Kunst til stede».

– Jeg satt på et rikholdig arkiv som jeg syntes offentligheten burde få kjennskap og kunnskap om. Det var mange grunner til at jeg gikk i gang med prosjektet, men den viktigste var å synliggjøre Kunstbanken Hedmark Kunstsenters virksomhet, som kanskje ikke er så synlig i det daglige. Og ikke minst få vist fram all den gode kunsten som man har fått spredt utover hele Hedmark gjennom kommunale, fylkeskommunale og statlige prosjekter, sier Botheim.

Hun mener innbyggerne i Hedmark har tilgang på mye kvalitetskunst:

– Det er virkelig mye god kunst der ute som folk har muligheten til å oppleve. Det er profesjonell kunst ut i den minste lille avkrok.

Og ifølge Botheim er det ikke tilfeldig at det har blitt slik:

– Staten etablerte i 1976 Utsmykningsfondet, som senere ble til KORO (Kunst i offentlige rom). Offentlige nybygg, rehabiliterte bygg og uteplasser kunne få pengestøtte til kunst. I starten var det mange bilder som ble hengt opp på vegger rundt omkring, men ordningen har utviklet seg. I dag ser man monumentale verk, noen ganger opp til flere millioner kroner. Også skolene og barnehagene har fått spennende kunst i nye former.

Kunsten forfaller

– Hva har du oppdaget underveis i arbeidet med boka?

– Som sagt, at det er mye flott kunst der ute. Men samtidig er det trist å se at mye av kunsten blir litt stemoderlig behandlet. Vi har verdier som må tas vare på. Og her har det offentlige en plikt å gjøre noe, for man kan ikke skalte og valte med fellesskapets midler for eget godt befinnende. Alle skattebetalerne og innbyggerne eier kunsten.

Botheim håper også at boka har en annen verdi.

– At man åpner opp øynene og lærer seg å oppdage all kunsten som omgir oss.

Artikkeltags