Anne gir råd om oppdragelse

BØKER: Anne Nielsens foredrag og bøker om oppvekst og oppdragelse har blitt populære i Norge.

BØKER: Anne Nielsens foredrag og bøker om oppvekst og oppdragelse har blitt populære i Norge. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Anne Nielsen fra Ottestad har blitt en ettertraktet foredragsholder rundt temaene barneoppdragelse og utdanning. Nå skal hun endelig møte folk på hjemmebane for å gi sine råd.

DEL

– Med digitaliseringen har det blitt utrolig krevende for foreldre å sette grenser og de møter nye utfordringer, sier Anne Nielsen.

Det er et av mange temaer hun tar opp i bøkene «Hverdagslykke», med undertittel «Hvordan unngå sju feilgrep i moderne barneoppdragelse og utdanning» og «Det er du som er voksen – om å lykkes i foreldrerollen».

Strøjobb ble vendepunkt

Nielsen har bodd mange steder i landet, men søker nå etter å komme hjem til Hamar.

– Jeg er på vei tilbake. For godt, selv om jeg ikke har noe konkret sted å bo, sier Nielsen og smiler.

Men først skal hun møte lokalbefolkningen under en bokkveld hos Gravdahl Bokhandel 7. februar, for å snakke om sin siste bok gut ut på eget forlag, Sjeleføde, med datteren som har bidratt med grafisk design.

– Et skikkelig familieprosjekt.

Nielsen anslår at hun nærmer seg 1.000 kurs og foredrag om barneoppdragelse. 

– Jeg har reist landet rundt og snakket med titusenvis av foreldre, lærere og rektorer, og har etter hvert fått en solid oversikt over hvilke utfordringer som folk møter og hva de tenker er «den gode barndommen».

– Den siste boka, som jeg har gitt ut på eget forlag, er et slags talerør for folk flest samtidig som at det er min politiske visjon om hvordan en god oppvekst skal være. For politikerne har mange gode intensjoner, men mangler ofte kunnskap. Og alt går dessverre ikke i riktig retning, sier Nielsen.

Hun skulle studere kunstvitenskap på Blindern, men endte opp med å jobbe i barnehage:

– Jeg mistrivdes i Blindern-miljøet og fikk en strøjobb i en barnehage. Det ble starten på en spennende tid, for barnehagen var full av gammel raddisdamer med sterke meninger. Der ville jeg bli værende. Det ble til at jeg utdannet meg til førskolelærer. Etterpå fulgte en tid med mange barnehage- og SFO-jobber i Oslo og omegn.

Etter hvert ble hun forfatter og kurs- og foredragsholder på eget firma, Foreldrepraxis, og har levd av sine tanker rundt oppdragelse og oppvekst.

– Det skjer forresten mye bra på Hamar, sier Nielsen.

– Lærerskolen har gitt distriktet tilgang på mange flinke fagfolk.

Feilgrepene

Så hva slags feil Nielsen mener vi gjør? Her er hennes egen liste over sju feilgrep hun mener vil forstyrre barns utvikling og hverdagslykke:

1) Å gi barn valg og innflytelse uten hensyn til barnets modenhet og intellektuelle horisont.

2) Å la være å bidra med et moralsk og etisk rammeverk som gir retning og setter grenser.

3) Å oppmuntre til konkurranse på bekostning av samarbeid.

4) Å forhindre eller la barnet velge bort bevegelse, og dermed læring, livsglede og kroppsbeherskelse. En abstrakt utdannelse uten kontakt med kropp, følelser og ånd.

5) Å erstatte lek med underholdning og tradisjonell undervisning.

6) Et mangelfullt kosthold med mye prosessert mat, snop og junk, og for lite levende mat.

7) Å ikke gi rom for fri utfoldelse i naturen og kontakt med andre levende vesener.

Anne Nielsen

er utdannet førskolelærer og samtaleterapeut i psykosyntese og har lang praksis fra barnehage og SFO, og er medforfatter av hjerteprogrammet til Læringsverkstedet AS. Hun er kurs- og foredragsholder, forfatter og driver firmaet Foreldrepraxis og forlaget Sjeleføde.

Artikkeltags