Grethe og Magnar første par med kommunal vielse

FØRSTE GANG: Varaordfører Knut Fangberget i gang med den første vielsen i Hamar kommune. Grethe Myhre og Magnar Berntsen ble historiske.

FØRSTE GANG: Varaordfører Knut Fangberget i gang med den første vielsen i Hamar kommune. Grethe Myhre og Magnar Berntsen ble historiske. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Her blir Grethe Myhre og Magnar Berntsen det første paret som gifter seg med en kommunal vielse.

DEL

– Dette er en stor dag for dere som par, men også en stor dag for alle i Hamar, sa varaordfører Knut Fangberget.

– Koselig

Mange gjester og stor ståhei da Grethe Myhre og Magnar Berntsen ble det første paret som inngikk en vielse i rådhuset i Hamar kommune.

Varaordfører Fangberget sto for vielsen, som skjedde i en pyntet formannskapssal fredag.

– Moro å få være den første, innrømmer Grethe, som faktisk jobber i rådhuset, på kantina.

– Og vielsen var veldig flott. Veldig rørende, sier Magnar og tørker en tåre.

Det hele startet med at paret kom inn i en pyntet formannskapssal. Der spilte Arne Willy Hortman Beatles' «All You Need is Love» for paret og 40 oppmøtte gjester og skuelystne før seremonien startet.

Det ble tale, signering av papirer, kyss, jubel og fotografering.

Grethe og Magnar ble par for første gang for 26 år siden. For en del år tilbake fant de tilbake kjærligheten og siden har det vært de to.

– Veldig fint å pakke inn forholdet i en vielse og et giftemål. I og med at vi er de første som gifter oss kommunalt så kommer vi i alle fall aldri til å glemme dette, sier Grethe og smiler.

For fra nyttår ble borgerlige vielser overført fra tingretten til kommunene. Lovendringen innebærer at vigselsmyndigheten overføres fra tingretten til ordfører, varaordfører og kommunalt ansatte eller folkevalgte som kommunestyret gir slik myndighet.

I Hamar forventer man rundt 50 kommunale vielser i året.

– Stor sats å få være den første som vier et par i kommunen. Jeg synes det er bra at kommunene har tatt over vielsene. I Hamar er det godt tilrettelagt. Vi har tilgang på flotte lokaler i rådhuset. Når formannskapssalen blir pyntet, så er det jo et koselig lokale, sier Knut Fangberget.

Han og ordfører Einar Busterud kan være de som står for vielsen når nye par dukker opp utover året. Men det kan også være at det er noen andre som står foran paret når vielsen skal skje.

Det er utarbeidet en turnusliste med ti personer som har myndighet til å foreta vielser i Hamar, med alt fra ordfører, varaordfører, rådmann og andre ansatte i administrasjonen.

Kjenner hverandre

Nå venter en tilværelse som gifte for Grethe og Magnar.

– Hva er det dere ser i hverandre?

– Han er der for meg og etter alle disse årene så kjenner jeg han godt. I alt, sier Grethe og smiler.

Magnar svarer kjapt:

– Hun er den fineste på jord.

Paret Merete Larsen Jansen og Alind Mohammed Haji i Åsnes ble det første paret i landet som viet seg foran en ordfører. Det skjedde tirsdag 2. januar klokka 12.

Artikkeltags