Da Hamar Dagblad skrev om Eirin Nybakken og hennes da nystartede Icon Retro i juni fjor, uttalte hun at hun på sikt så for seg å satse for fullt på retro- og vintagebutikken, og følgelig slutte i jobben i bemanningsbyrå. Det gikk fortere enn hun hadde sett for seg.

–Jeg så veldig fort at dette kunne gå, og allerede fra september satset jeg for fullt på butikken. Nå har jeg klart å gjøre dette til levebrødet mitt. Det var dessuten vanskelig på kombinere med den andre jobben, forteller hun.

Nye ting hver dag

Elvis Presleys «Love med tender» etterfølges av Sinatras «Love and marriage» på behagelig volum i Eirins butikk i Seminargata, og disse fremstår begge som gode lydspor til vareutvalget hos Icon Retro. Bruksgjenstander, klær og pynt fra en svunnen tid fyller opp det meste av bord og hyller i butikken. Og når ting kjøpes blir plassen gjenstanden etterlater seg fylt opp sporenstreks.

– Jeg har veldig mye på lager rundt omkring, så varetilfanget er jeg ikke bekymret for. Jeg setter ut nye ting hver dag og jeg har mange faste kunder som er innom regelmessig. Jeg tenkte opprinnelig at jeg skulle ha en del møbler, men nå har jeg funnet ut hva kunder vil ha, så da har jeg valgt ikke å satse så veldig på møbler. Kundene vil i større grad ha nips, og er på utkikk etter det unike. Mange har en moderne stil hjemme, men ser etter noe unikt som er vintage eller retro for å bryte opp, forteller Nybakken.

Godt nettsalg

Det er ikke så ofte det er trengsel i butikken, men det er ikke ensbetydende med at omsetningen går trått. Det er nemlig ikke bare over disk hun selger.

– Jeg har kunder i hele landet og sender veldig mye i posten. Jeg har også solgt en del til utlandet, både USA, Danmark og Spania. Til Sverige sender jeg mye. Da går det i alt fra keramikk til klær og små møbler. Jeg selger generelt mer klær enn jeg hadde sett for meg, og med tanke på at jeg fortsatt ikke har fått meg egen hjemmeside er jeg overrasket over hvor mye jeg selger på nettet. Omtrent halve omsetningen kommer fra nettsalg, og da er det gjerne for at folk kontakter meg via Instagram eller Facebook, sier Nybakken som ikke markerer bursdagen på storslått vis.

– Det blir ikke noe særlig til markering, men jeg kommer til å gi bort noen gavekort til dem som følger butikken på Instagram.


Reiser mye rundt

Butikken er ikke åpen på heltid, men Eirin jobber nok fullt og vel så det. Varene til butikken kommer ikke seilende inn av seg sjøl, og Eirin er på kontinuerlig jakt.

– Det går med mye tid på å reise rundt for å kjøpe opp ting som folk vil kvitte seg med, og da har jeg store deler av Innlandet som nedslagsfelt. Jeg har fått en del kontakter etter hvert, og det er mange som sjekker med meg før de eventuelt kaster ting eller klær de har hjemme. Jeg kjøper ikke opp hele bo, men kjøper gjerne ting fra folk som skal tømme et hus. Det er bare å ta kontakt, sier hun.

Kunne ikke vært bedre

Hun er glad for at hun nå kan jobbe for fullt med noe hun brenner for, og glad for at hun turte å satse.

– Jeg har overhode ikke angret på at jeg satset for fullt på dette. Det har jeg ikke tenkt et sekund på. Jeg ser ikke på dette som en jobb, men som en livsstil og det kunne ikke vært bedre, sier hun.

Eller, en liten ting kunne vært bedre: Butikken markedsføres som Retro, vintage og kaffebar. Nybakken har nemlig baristabakgrunn og håpte hun skulle få vist fram ferdighetene sine i litt større grad enn hva som har vært tilfelle så langt.

– Mange av de som har kjøpt kaffe sier det er byens beste, men jeg har ikke fått briljert så mye som barista her. Jeg har en stor plakat her som sier at jeg selger kaffe, men det er nok andre ting her inne som stjeler oppmerksomheten til kundene. Og det er vel strengt tatt et bra tegn, avslutter hun.