Gå til sidens hovedinnhold

Lokale artister samler inn penger: – Hvorfor ikke utnytte den ufrivillige fritiden vi har fått i vår bransje til å hjelpe og glede de som virkelig sliter?

Fritidsoverskudd, musikkglede, empati og en Bob Dylan-låt er hovedingrediensene når et knippe lokale musikere nå ønsker å samle inn penger til barna på Radiumhospitalet.

«I could make you happy, make your dreams come true

Nothing that I wouldn't do

Go to the ends of the Earth for you

To make you feel my love

To make you feel my love» sang Bob Dylan i låta «Make you feel my love» som han skrev i 1997.

Det er medmenneskeligheten fra denne låta som nå videreføres i form av en innsamlingsaksjon for barn og unge ved Radiumhospitalet. Det er Johnny Snerten som er initiativtaker og med seg har han fått Anne Persdotter Flugstad (sang), Bjørnulf Lie, bedre kjent som Trubadur Bayer(sang), Merethe Trøan (sang), Fred Dalbakk (produsent/musiker), Vilde Støkket Bråten (Film/foto), Auden Senderud (musiker) og Ida Sveen (musiker). Snerten bidrar også sjøl med sang. Musikken og det meste av filmingen foregår i Studio 19 sine lokaler i Hamar.

Lagde musikkvideo

Man kan si at tiltaket er et Live Aid i mikroformat, eller en nedskalert versjon av «Sammen for livet» som norske artister dro i gang for sultrammede barn i Afrika i 1985, sjøl om Snerten ikke hadde noen av delene i tankene da han dro i gang sitt prosjekt. Fra sistnevnte ble spilt inn en musikkvideo og det foreligger også på Hamar i disse dager. Den skal etter hvert spres via sosiale medier slik at folk kan gi penger til formålet via vipps.

– Det å få med folk på dette var i hvert fall ikke noe problem. Alle sa ja med en gang og innspillingen av både musikk og video gikk bra. Vi hadde en fin opplevelse sammen, forteller Snerten.

Overskudd av fritid

Det var ikke de nevnte veldedige initiativene Live Aid og Sammen for livet som sådde frøet om å dra i gang en lokal innsamlingsaksjon, men mer et utslag av et ønske om gjøre noe meningsfylt i en litt trå tid for kulturbransjen.

– Vi sliter med avlysninger av konserter og arrangement nå under pandemien, men da har vi også litt bedre tid. Så da tenkte jeg: Hvorfor ikke utnytte den ufrivillige fritiden vi har fått i vår bransje til å hjelpe og glede de som virkelig sliter under pandemien, sier han.

Lange dager i isolasjon

Når man først bestemmer seg for å donere penger er det mange gode formål å ta av, men etter en samtale med Radiumhospitalet fant han fort ut at han her hadde funnet sin mottaker av donasjoner.

– De unge ved Radiumhospitalet, med de bakenforliggende diagnoser de har i tillegg til et svekket immunforsvar er enda mer isolert nå under pandemien. De får i enda mindre grad enn før ta del i sosiale aktiviteter. På grunn av de strenge smittevernreglene nå begrenses antall besøk, så om ikke sykdommen og bivirkningene var nok, blir de nå enda mer isolert. Da kan dagene bli lange, sier Snerten.

Til barn, ikke forskning

Og det er nettopp her de innsamlede pengene skal komme til nytte. De skal bidra til en litt mindre kjedelig hverdag for barna på Radiumhospitalet.

– Dette er ikke penger som går til forskning. Det er veldig bra at det samles inn penger til forskning også, men disse pengene skal brukes til å øke hverdagstrivselen til barna. Om det betyr å få seg et abonnement på Netflix for å få dagene til å gå, så legger ikke vi oss borti det, sier han.

Full åpenhet

Han håper at det samlede sosiale nettverket til de involverte i prosjektet bidrar til skikkelig spredning av den kommende musikkvideoen og ikke minst budskapet.

– Ved å samle flere får vi et større nedslagsfelt, sier Snerten.

Videoen vil trolig slippes i løpet av helga og det legges opp til en tidsbegrenset innsamlingsaksjon hvor det er mulig å følge med på hvor mye som samles inn.

– Det er viktig for oss at det er full åpenhet rundt det økonomiske. Det er ingen av oss som tjener noe på dette, sier han.