Hervold og hans virksomhet trenger neppe noen presentasjon, men for eventuelle nye lesere kan det nevnes at han etablerte Galleri Hervold i 1991 og drev dette fram til 2014. Da måtte han stenge ettersom bygget skulle rives for å gi plass til Sentrumskvartalet. Da flyttet han til Lista utenfor Stavanger og har jobbet som kunstformidler siden han flyttet fra Hamar. Han og kona Janne Hervold Skagsoset ville imidlertid tilbake til Hamar, og funderte litt på om de skulle dra i gang med galleri igjen. De luftet tanken til folk i miljøet og bybildet, og skjønte at dette var noe folk virkelig ville ha. Dermed kjøpte han første etasje i Sentrumskvartalet, på samme adresse som tidligere. Lørdag åpner han dørene på det 350 kvadratmeter store galleriet, og med seg på laget har de fått rammemaker Terje Pedersen.

– Det var viktig å få med ham på dette prosjektet. Han har nå 25 års erfaring i yrket og er veldig dyktig, forteller Hervold.


Stor tro på Hamar

Når Hervold nå vender tilbake skyldes det ikke utelukkende et ønske om å flytte hjem igjen, men i like stor grad at Hamar er by hvor det skjer mye, og at det er en ledelse i byen som er framme i skoa.

– Hamar har hatt en god og positiv utvikling de siste årene. Det gjør at vi synes det var interessant å sette i gang noe her igjen. Vi har veldig tro på Hamar og vi ønsker å være en del av det positive som skjer her, sier Hervold som ikke ser noen grunn til å trekke i håndbrekket selv om han begynner å bli godt voksen.

– Alder er av liten betydning så lenge hodet virker og man har en brennende interesse for det man driver med. Det er vel kanskje ikke så mange andre over 70 som holder dette tempoet, men jeg er full av energi fortsatt, sier han.


Kamp om plassen

Galleri Hervold har som visjon å formidle og vise billedkunst av norske og internasjonale anerkjente billedkunstnere. Hovedvekten vil være på maleri, grafikk og skulptur, men også andre kunstrelaterte objekter. Galleriet i Vangsveien er bygget opp på en annen måte enn de fleste andre gallerier med flere frittstående vegger i lokalet slik at de besøkende må bevege seg rundt, og ikke bare følge ytterveggene. Planen er å ha 6 – 8 utstillinger i året ved siden av den daglige drift med formidling av billedkunst. Her skal det altså være mulig å komme inn å kjøpe kunst på daglig basis. I porteføljen vil det primært bli norske kunstnere, men Hervold har via sitt internasjonale nettverk knyttet seg til noen kunstnere fra andre siden av landegrensene også.

– Her vil det bli norske og internasjonale billedkunstnere av vår samtid. Det er veldig mange dyktige kunstnere som ikke får den oppmerksomheten og anerkjennelsen de fortjener og disse vil vi bidra med å dra fram, sier Hervold.

Og at Hervold har et navn som trekker til seg mange aktører i bransjen er det liten tvil om.

– Når det gjelder utstillinger er vi i utgangspunktet i fullbooket ut 2024 og har allerede begynt å jobbe mot 2025. Det er egentlig helt sprøtt, sier Hervold som samtidig kommer med en beroligende melding til lokale kunstnere som ønsker å stille ut der.

– Det finnes alltids noen åpninger.


Satser lokalt

Når Hervold nå kommer hjem for å satse lokalt ønsket han også en utstilling som speilet hans lokalpatriotisme. Utstillingen «Kunst for tiden» består utelukkende av kunst fra folk med regional tilknytning.

– Her blir det ikke kjendiser og pomp og prakt som det ofte er på kunstutstillinger, men mulighet til å se god kvalitet fra våre lokale kunstnere. Vi lurte litt på hva vi skulle åpne galleriet med, men bestemte oss for å spørre et utvalg lokale kunstnere. Alle sa ja da jeg spurte, forteller Hervold.

En kjendis blir det for så vidt å se, men også hun er lokal. Det er nemlig vår kultur og likestillingsminister Anette Trettebergstuen som åpner galleriet og utstillingen hvor du kan se verker fra følgende kunstnere: Jan Baker, Linda Bakke, Geir Brohjem, Bjørnulf Dyrud, Wenche Kvalstad Eckhoff, Åse Frøyshov, Sidsel Hanum, Jonny Hurts, Anne Kampmann, Roar Kjærnstad, Børre Larsen, Mathias Ma$arati Nordby, Kåre Nordvik, Elisabet Norseng, Kjell Nymoen, Mona Skjønhaug, Markus Li Stensrud og Knut Wold.

Alle utstillerne vil bli å treffe lørdag. Børre Larsen fyller for øvrig 70 år samme dag.

Som man kan se av oversikten er det stor variasjon i både alder og uttrykksform blant kunstnerne i utstillingen, og det er det en klar tanke bak.

– Vi ønsker å nå fram til både det unge og det eldre publikummet. Vi skal være et galleri for alle, avslutter Hervold.