– Det er noe helt spesielt rundt det å spille ut en historie der begivenhetene som formidles faktisk har skjedd. Det har en egen dimensjon ved seg når biskop Mogens, i Jonas Kippersunds skikkelse, blir tatt til fange ved Hamardomen, ikke mange meter hvor han ble tatt til fange for 500 år siden, sier leder seksjon publikum og formidling hos Domkirkeodden, Magnus Sempler Holte.

Dramatisk epoke

For tredje gang setter Domkirkeodden opp vandreteater, der man bruker store deler av Domkirkeodden-området for å formidle en historie.

Det skjer i tre forestillinger torsdag og fredag.

Temaet er biskop Mogens (Hamars siste katolske biskop), Norges selvstendighetstap og Hamars undergang.

Hamarkaupangen satt seg virkelig på historiekartet da Norge kjempet for å beholde siste rest av selvstendighet på 1500-tallet og tapte den til Danmark. Her bodde den siste katolske biskop, biskop Mogens.

De kjente regissørene Svein Gundersen og Karen Høie har laget en forestilling som formidler han liv og virke i bispegården på Hamar, fra han startet sitt arbeid i 1513 til han dramatisk ble ført bort av danske soldater i 1537.

– En dramatisk og viktig historie. Vi formidler en urolig tid i Norges historie, sier Ranveig Nordbryhn, som har jobbet med stykket som involverer hele 60 aktører.

Hun forteller om en tid med hyppige troneskifter og mye intriger.

– Biskop Mogens var medlem av riksrådet, som sørget for et indre selvstyre av Norge, og han kjempet for å holde Norge samlet som et eget rike. Men så begynner ting å tilspisse seg og erkebiskop Olav Engelbrektson får vite at danskekongens menn er på vei. Mogens takker nei til et tilbud om å rømme sammen med Nidaros-biskopen. Han vender i stedet hem til Hamar, og blir tatt til fange og sendt til Danmark.

Og Norge havner i koloni med Danmark.

Nesten fullsatt i fjor

– Hva får publikum oppleve?

– Det hele starter ved hovedinngangen og man går ei løype på området. På fire store scener, ved inngangen, ved aulaen, ved Borggården og ved domen, så vil man møte alt fra vanlige byborgere og munker til handelsfolk, Man får virkelig føle på det å møte middelalderen, lover Nordbryhn.

– Teater er ikke noe vi på museet driver med til vanlig, men når vi kan bruke Gundersen og Høiers solide kompetanse på feltet, så føler vi at vi klarer å skape noe nytt. Og det er jo veldig gøy, sier Holte, som beskriver arrangementet som en storsatsing for museet.

I fjor trakk vandrerteateret tre nesten fullsatte forestillinger. Rundt 400 ville oppleve den stemningsfulle og innholdsrike vandringen på kvelden.

Arrangementet har fått støtte fra Hamar kommune, Hedmark fylkeskommune, Sparebankstiftelsen Hedmark, Fritt Ord og Kulturrådet.