Gå til sidens hovedinnhold

Mahoor med persisk popkonsert i Hamar

Artikkelen er over 1 år gammel

Artisten Mahoor 9. februar vender tilbake til Hamar, som var hans hjem i 15 år, for å holde persisk popkonsert.

– Hamar var den første byen jeg flyttet til da jeg kom til Norge i 1990. Det er blitt veldig annerledes her, men jeg sitter med igjen med mange koselige minner, sier Mahoor, som gleder seg til Hamar-comebacket.

Mahoor er fra Mashhad i Iran, og i barndommen elsket han instrumenter, særlig piano.

Han har en spennende historie. Han har studert kriminologi. Og som ung voksen tilbrakte han tid i Japan som lærling til de store mestrene i Aikido og tok et dypdykk i kunsten rundt Samuraisverdet.

Under sine mange reiser tilegnet han seg ikke bare teoretisk musikkunnskap, han lærte seg solfege, piano, gitar og trekkspill.

56-åringen har jobbet i ‘Musical Culture Department & University’ siden ankomsten i Norge. Og de siste 10 årene har Mahoor jobbet som musikklærer og har undervist i solfege, piano og gitar.

Musikalsk kan publikum vente seg en blanding av rytmer fra hjemlandet og inspirasjon hentet fra alle landene som Mahoor har besøkt. I Hamar blir det persisk klassisk musikk, popmusikk og engelsk jazz, med et budskap om kjærlighet og frihet.

Og konserten i Hamar dedikerer Mahoor til det iranske folket, etter flommen som rammet det sørøstlige delen av landet.

Men myndighetene har forbudt musikken hans, og han har ikke lov til å besøke hjemlandet.

– Jeg tar opp samfunnsproblemer i Iran. I de siste fem årene har sangene mine blitt veldig populære, fordi tekstene henter mye fra virkeligheten og jeg er blitt kjent i hjemlandet som en som formidler sannheten. Men, folk som hører på musikken min får straff.

– 95 prosent av befolkningen i Iran er imot regimet. Jeg avslører hva skjer i systemet. Og heldigvis er det sånn i dag at når jeg publiserer en ny låt, går det to dager så er den spredd i hele Iran fordi folk har tilgang på internett. Også bor de ti millioner iranere utenfor Irans grenser.

Han ønsker også å bruke musikk til helbredelse.

– Som musikklærer dro jeg i gang et prosjekt for 12 år siden, der jeg brukte musikken på barn som var urolige og voksne som var deprimerte. Gjennom musikken kan man overføre informasjon og skape lindring. Prosjektet fikk mange positive tilbakemeldinger, sier Mahoor.

Ellers på scenen denne kvelden: Sverre Undheim (bandleder og piano), Halvor Bekken Aschim (bass), Bass, Stian Aasen Stapnes (trommer og perkusjon), Ombeline Chardes (fiolin), Rikard Sjånes Pedersen (gitar) og Edvard Synnes (keyboard).

– Musikere har gjort en fantastisk jobb i å sette seg inn i persisk musikk, og de publikummerne som kommer på konsertene mine sier at de opplever musikken som vakker og meningsfull.