«Mister Kebab» åpner Mr. Kebab

MR. KEBAB: Her er han, Mr. Kebab, eller Elias Movassi.

MR. KEBAB: Her er han, Mr. Kebab, eller Elias Movassi. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Han innførte kebaben til Hamar. – Folk har kalt meg for «Mister Kebab» og «Kebabkongen». Da passer det at jeg åpner et sted som kalles «Mr. Kebab», sier Elias Movassi.

DEL

– Året var 1996. Jeg husker jeg kjøpte inn to kilo kebabkjøtt og trodde at dette umiddelbart skulle bli en stor suksess. Men jeg endte opp med å skjære av noen få skiver og fryse inn resten av kjøttklumpen. Ingen hamarsinger ville smake. Selv ikke da jeg tilbød dem å prøve gratis. «Kebab? Hva er det for noe? Nei, gi meg heller ei pølse med potetmos», sier Elias Movassi (51) og smiler.

14-timers arbeidsdag

Ideen om å selge kebab oppsto i Pakistan.

– Jeg kom som FN-flyktning til Norge på grunn av krigen mellom Iran og Irak. Jeg er iraner, men hadde under flukten en mellomstopp i Pakistan. Der så jeg hvordan de tilberedte kebab og ble veldig fascinert.

De første årene jobbet han på Pizzadriver i Vangsveien inntil han fikk se at lokalene til daværende Tommys gatekjøkken, vis-à-vis Stallgården, skulle bli ledige. Han startet opp med bagetter, hamburgere ... og kebab.

– Jeg var helt sikker på at kebab ville slå skikkelig an fra dag én, men folk var utrolig skeptiske. Faktisk så lo folk av gatekjøkkenplanene mine, for McDonald's hadde akkurat kommet til byen. Det var i det hele tatt stor skepsis, og jeg måtte jobbe alene i gatekjøkkenet – fra klokka 10 til 00, hver dag. Et slit, erindrer Movassi.

I Oslo ble kebab mer og mer populært, og sakte, men sikkert adopterte også hamarsingene de nye smakene.

I dag går det med 50 kilo (!) kebabkjøtt bare på en helg på Movassis gatekjøkken «Bar-B-Que».

- Hva synes du om spisestedene i Hamar i 2017?

– Jeg liker mangfoldet, men altfor mange kopierer hverandre. Nå er det mange steder som har kopiert mine kebaber. Det er synd. Hvorfor er det ingen som tenker litt mer originalt og finner på noe eget? Nordmenn elsker poteter, så hvorfor ikke et sted som spesialiserer seg på potetretter?

Gyros og shawarma

Mandag åpnes offisielt hans nye spisested i Strandgata, kalt «Mr. Kebab» etter et av mange kallenavn han selv har fått på folkemunne i byen.

Movassis kaféfilial av gatekjøkkenet, BBQ Lunsjbar & Bistro lå i de samme lokalene. Det stedet er nå historie. Heretter skal det nye stedet servere gyros-kebab av okse og svin, og shawarma av grillet kyllingkjøtt.

Gatekjøkkenet Bar-B-Que, 30 meter lenger opp i gata, skal fortsette med tradisjonelle kebaber av lam og biff, og kylling, i tillegg til hamburgere og bagetter.

Innvendig får «Mr. Kebab» et interiør i brunt og gult, som kan gi en følelse av en amerikansk bistro.

– Og vi lager en lang disk som folk kan sitte å spise maten sin og kommunisere med dem som jobber med å tilberede maten.

– Nærkontakt er viktig. Og den gode samtalen.

Artikkeltags