Desember er uvanlig hektisk for restaurantbransjen i byen. For Stortorvet Gjestgiveri i Kirkebakken har trøkket vært helt enormt.

Vi drømmer ikke om større lokaler og jakter ikke høye terningkast

Odd Kåre Brendemoen

2.000 kilo

– Vanligvis dekker vi til 40 gjester daglig i restauranten. Men fra mandag til lørdag har det i snitt de siste ukene vært 650 gjester ukentlig. Vi har måttet fylle lokalene til Schwenckes Vinkjeller for å ta unna alle som vil spise lutefisk, sier kjøkkensjef Odd Kåre Brendemoen.

I fjor satte de lutefiskrekord. 1.420 kilo gikk ut av det lille kjøkkenet. Så langt i 2017 har de solgt 1.840 kilo!

– Når vi stenger restauranten for juleferie har vi et håp om å ha nådd 2.000 kilo. Da har vi økt med 600 kilo siden i fjor.

– Hva er hemmeligheten?

– Råstoffet vårt, skrei, er fra Brødene Andreassen på Værøy, og er kåret til verdens beste. Også har vi en litt hemmelig vri, der vi lagrer fisken en uke ekstra enn andre. Og: vi har en egen mann som kommer hit til restauranten på morgenkvisten og kutter og forhåndssalter. Det mener vi gir en jevn kvalitet.

– Moro med så mye trafikk?

– Ja, som kjøkkensjef må en jo si at det er helt fantastisk. Ekstra moro er det med gode tilbakemeldinger fra gjestene.

Stortorvet Gjestgiveri i Kirkebakken merker ikke noe til den såkalte overetableringen i restaurant-Hamar.

– Vi var i en periode den eneste «hvitdukrestauranten» som holdt mandagsåpent. Da kunne vi oppleve at mandagene var like gode omsetningsmessig som OK fredager. Når de andre spisestedene så dette, så begynte de å ta etter oss.

– Hva er suksessoppskriften?

– Vi drømmer ikke om større lokaler og jakter ikke høye terningkast. Målet er å holde jevn kvalitet på restaurantopplevelsen og by på mat som for kundene oppleves som hjemmelaget. For begynner man å bli opptatt av volum så faller også kvaliteten. En av fallgruvene i bransjen, sier Brendmoen og smiler.

Flinke til å booke

Også de andre serveringsstedene i Hamar melder om solid trafikk i november og desember.

– Det har vært travelt. Fredager og lørdager er alltid fullbooket hos oss. Så sånt sett tusler og går det som vanlig, men vi merker at det er mer trafikk også ellers i uka. Folk koser seg litt ekstra i desember, sier Teodor Onsumengen hos Garage Food & Drinks.

– Men jeg har dessverre måttet oftere si nei til større grupper, fordi folk er blitt flinkere til å booke lengre fram i tid, sier Onsumengen.

Inne på Royal India er Vipan Bhanot også fornøyd med de siste ukene:

– Veldig bra besøk. Det kan være lurt å bestille på forhånd, for helgene er blitt vanskelig å få bord på visse tider. Det er mer trafikk enn vi har opplevd de siste årene, sier Bhanot.

Nagomi melder også om tett trafikk.

Inne på First Victoria Hotell har hotelldirektør Trude Oreld oversikten over trafikken på O'Learys og Christian Krohg Restaurant.

– Vi har i høyeste grad opp et bra trøkk. Store selskaper og store grupper som har kommet og sørget for veldig hektiske dager, sier Oreld.

Inne på O'Learys er det hele 240 sitteplasser:

– Torsdag, fredag og lørdag har vi opplevd periodevis full restaurant. Og mye liv og røre i baren sent på kvelden, sier Oreld og smiler.

Klar for ny runde

Inne på Stortorvet Gjestgiveri har kjøkkensjef Brendemoen fortsatt restenergi, selv om han har vært igjennom julebordsesong og mesteparten av førjulstrafikken:

– Vi stenger restauranten foren kort juleferie 22. desember og pakker ned det vi kan. Maten vi har til overs doneres til julearrangementet på Gregers. Men 4. januar må vi stille tilbake påjjobb, i toppform. Da er det idrettsgalla-helgen, og vi er i gang igjen.

– Med unntak av en kort periode i mars, så opplever vi egentlig ingen rolige perioder. Men det liker vi.