– Maten er vårt gull

FRAMTIDSLUNSJ: Mari Skjærstad fra Hamar Næringsforum, Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum og Eli Bryhni fra Hamarregionen Utvikling på «Futurefood».

FRAMTIDSLUNSJ: Mari Skjærstad fra Hamar Næringsforum, Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum og Eli Bryhni fra Hamarregionen Utvikling på «Futurefood». Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Mat kan bli en gullgruve for Hedmark, sier Eli Bryhni i Hamarregionen Utvikling.

DEL

Politikere, næringsliv, gründere og ungdom møttes til en faglig lunsj kalt «Future of food» under matfestivalen Midt i Matfatet i Vikingskipet. Målet var å se framover hva slags muligheter maten gir Hamar-regionen.

– Vi ønsker å se det store bildet. Vi lager ikke mat for å fø på vår egen befolkning. Målet er at langt flere skal oppdage matsektoren og alle næringene vi har representert rundt matindustrien i vår region. Vi har mye bra, men vi ser også at vi kan gjøre nye ting og finne nye løsninger, sier Eli Bryhni i Hamarregionen Utvikling.

Drømmen var at lunsjen kunne inspirere.

– Matsektoren i vårt område er topp fem! Vi har hele verdikjeden. Vi har bioteknologi, vi har både store og små gårder, vi har stor og liten næringsmiddelindustri, vi har Mjøsgårdene og vi har så uendelig mye mer. Det er det bare vi på Hedmarken som har i så stor grad.

– Hvordan kan vi utnytte potensialet bedre i framtiden?

– Vi må snakke sammen på tvers av næringer. Vi må få flere til å oppdage mulighetene. Vi må lage nye konstellasjoner og vi må fortsette å ha et godt samarbeidsklima, sier Bryhni.

Hun drar fram nettstedet norgespiskammer.no som samler informasjon og utsalgssteder for lokal mat som et godt eksempel på at det skjer mye positivt i regionen rundt mat om dagen.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum deltok på lunsjen. Han er enig i at mat er gull verdt på Hedmarken:

– De store, tunge arbeidsplassene utenom offentlig sektor er i vårt område koblet til næringsmiddelindustrien. I tillegg har vi et tungt forskningsmiljø rundt jord, som har røtter i jord. Vi har med andre ord en unik blanding av tradisjonell industri og tung forskning.

– Næringene løfter seg selv, men vi som bor her må innse hvilke kvaliteter vi har i vårt eget nærområde, vi må verne om matjorden og vi må nasjonalt bruke mer penger på matforskning.

Artikkeltags