Gå til sidens hovedinnhold

Mathias «Masarati» Nordby har tjent millioner på kunsten sin - nå er han snart klar med utstilling der det hele startet i 1996

Mathias Nordby fra Hamar husker at besøkte Kunstbanken da han gikk i førsteklasse og kanskje ble en spire sådd? Nå har han under navnet Masarati solgt kunstverk til flere millioner kroner og han synes det er skikkelig kult å nå få ha en stor utstilling i nettopp Kunstbanken.

Drøye to år er gått siden 29-åringen som er vokst opp på Hamar Vest hadde sin første separatutstilling i Galleri Fineart. Resultatet ble 900 besøkende og malerier solgt for til sammen 1,7 millioner. Nå fyller han opp Kunstbanken med utstillingen «The nightmare of my dreams.»

– Jeg gikk innom her for et par år siden og spurte hva som skulle til for å få ha en utstilling her, men da var kalenderen deres fullbooket. Ikke lenge etter ringte de og spurte om jeg kunne tenke meg å få til noe. Og det er hyggelig som f... å bli spurt, sier han.

– Vi var aldri i tvil om at vi ville ha Mathias hit. Vi lurte litt på hvor mye plass han skulle få, men så tenkte vi at det egentlig bare var å kjøre på, sier direktør Ingrid Blekastad.

Nå er det bare loftet som ikke er fylt opp av Maseratis kunst.

– Det er veldig gøy å få muligheten til å fylle alt. Da er det bare å ta hele banken, sier Nordby og ler.


Var der på åpningen

Kunstbanken Hedmark Kunstsenter ble opprettet i 1996 som en videreføring av Hedmark Kunstnersenter. I forbindelse med åpningen var det en utstilling der som het «Barnebyen i banken» hvor barna kunne krype og klatre i et hus bygget opp av europaller. Presterud skole var der, med en da seks år gammel Mathias som en av elevene.

– Jeg har alltid hatt et minne fra dette rommet da vi krabbet rundt her, men jeg husker ikke helt hva vi gjorde. Men jeg har gode minner herfra og det var kanskje her det hele startet, sier han.

Utstillingen skulle egentlig ha vært i mai i fjor, men på grunn av pandemien ble den utsatt.

– Men det har vel egentlig ikke blitt noe bedre. Vi får bare kjøre på som om det skulle vært en vanlig åpning. Vi får gjøre det beste ut av det slik at folk får en kul opplevelse. Kanskje er det en bra ting at det ikke er fullt, for folk liker å bruke tid på utstillinger sier han.

I henhold til gjeldende smitevernregler kan det kun være 15 personer inne om gangen.

– Men jeg skal også lage en type VR-utstilling av det, slik at folk fra Japan, Kina og USA også kan få en mulighet til å besøke Kunstbanken.


Betydelig kundekrets

Nordby er oppvokst på Hamar, men flyttet som tenåring til Trysil for å ta idrettsfag og stå på snowboard. I 2014 byttet han ut brettet med kunst, og flyttet til Oslo hvor han begynte på Einar Granum Kunstfagskole. Etter hvert begynte han å tjene noen kroner på å selge t-skjorter med kunstmotiver og det begynte å ta av da den amerikanske artisten Post Malone, som Mathias hadde kjent lenge, fikk sitt store gjennombrudd. Han hadde nemlig en t-skjorte med et av Maseratis motiver. Nå lager han også den slags for Travis Scott og Silvana. Nå har han opparbeidet seg en betydelig kundekrets som består av trendsettere og tungvektere innen hiphop- og popkulturen. Sin egen tilnærming til kunsten forklarer han sånn:

– Hovedsakelig lager jeg ting for meg selv. Dette er jo ting som jeg ville ha hengt opp i mitt hjem. Det er fort gjort som kunstner å lage det andre sier du skal lage, men da blir det ikke ditt på en måte, sier han.


Ønsker seg tilbake

Nå er han i ferd med å gjøre utstillingen klar for åpningen og det er ikke bare malerier som skal opp på veggen. Det blir både vollgrav, kunstgress og sandslott hvis han får det som han vil.

– Vi får bare se om det er mulig å få til alt jeg har tenkt på, men hovedsaken er at folk kan gå rundt og kose seg mens de ser på bilder, sier Mathias.

Han er til daglig bosatt i Oslo, men kommer til å vær en del på Hamar i forbindelse med utstillingen.

Og tanken om å igjen bosette seg her i distriktet har absolutt streifet ham.

– Jeg bor på Grønland hvor jeg leier en leilighet. Det jeg driver med krever ganske stor plass, så nå jobber jeg stort sett på Fornebu. Det hadde vært digg å ha en egen bolig med garasje og mye plass. Jeg har også lyst på hund, så hus med hage er noe jeg ønsker meg. Det jeg gjør kan man gjør uansett hvor man bor og det er ikke langt til Oslo herfra, avslutter han.