Gå til sidens hovedinnhold

Med korps som medisin

Medlemmene i Hamar Veterankorps har en snittalder på 75 år, men det å spille i korps mener de gir en god helseeffekt. 9. november er de klare med ny konsert som har fått navnet «Fagert er landet.»

Hørselen er kanskje ikke det den en gang var, mobiliteten er variabel og det er benyttet en del reservedeler i hofter og knær, men medlemmene i Hamar Veterankorps lar seg ikke stoppe. Marsjeringen sluttet de riktignok med for tjue år siden, men det å spille i korps gir dem uansett mange helsemessige fordeler skal vi tro Steinar Brubakk.

– Når man spiller i korps må man virkelig jobbe med pusten, så her holder vi lungene ved like. I tillegg krever det mye konsentrasjon, så vi får brukt hodet godt også. Ja, fysisk er vi godt voksne, men mentalt er vi mer lik et ungdomskorps. Mye av drivkraften er klangen i samspill og å oppleve det sammen med musikkvenner gir trivsel og holder oss yngre til sinns. Det å spille i korps blir en slags livstil for mange, sier Brubakk.

Sånn sett er det en tøff periode de har vært gjennom. De gledet seg stort til konsert i mars i fjor, men den var berammet kun dager etter at landet ble nedstengt. Da siktet de seg inn på november i stedet, men også da kom det nye nedstengninger. Det å møtes for å øve har også vært et høydepunkt for korpsdeltakerne, men i lange perioder ble de også fratatt denne muligheten. Etter en lang periode med hjemmeøvinger hver for seg har de fått øvd sammen en stund og det er resultatet av dette de nå skal presentere.

Tidligere har de blitt dirigert av Bjørn Frode Kvernstuen, men han har nå pappaperm. Inn har kommet Henning Børresen som også må sies å være en skikkelig veteran. Han har vært dirigent og leder i Janitsjarskolen i en mannsalder, og skrider nå til verket med stort engasjement.

Konserten har fått navnet «Fagert er landet», som hyllest til det vakre landet vårt, som mange har oppdaget nye sider av under pandemien. Og repertoaret preges av det - de skal blant annet spille to nyskrevne marsjer av Svein Erik Haug, Koronamarsj og Vaksinemarsj, der arrangementene kan være noe inspirert av Astra Zenica og Pfeizer.

Som oppvarming til selve konserten spiller gladjazzbandet «Håkkesom» i foajeen på Kulturhuset med oppstart en time før konserten. Alle bandmedlemmene er til daglig å finne i Hamar Veterankorps, så det blir en hektisk kveld for disse.