Hva er egentlig politisk korrekt? Og hva er egentlig alternativet? Disse spørsmålene startet som små frø i Linhave Bamles hode for en god stund siden og etter å ha blitt tilført rikelig med næring har disse frøene vokst seg til en festival.

– Med Politisk korrekt teaterfestival ønsker Teater Innlandet å kaste seg inn spørsmålene og debattene som brenner nå, og gjøre det teatret alltid har gjort, nemlig delta, bearbeide og tøyse, sier han.

– Årlig begivenhet

Til sammen 30 store og små forestillinger vil bli vist i løpet av fire dager, i det som etter planen er den første i en lang rekke av festivaler.

– Planen er at dette skal bli en årlig begivenhet. Vi skal dytte og trekke for å belyse de områdene som er politisk betente, og med dette skape en dialog som bidrar til at flere kommer ut av ekkokamrene. Med denne festivalen ønsker vi rett og slett å skapet et større og bredere engasjement, sier Linhave Bamle og legger til:

– Planen er at festivalen skal vokse i omfang og få en større plass i folks bevissthet. Vi har valgt å kalle det en «testival» i år, men hamarsinger og innlendinger har en stemme i hvordan denne festivalen skal utvikle seg. Det som er sikkert er at vi her har funnet en nisje. Dette er nemlig en festival som er unik i norsk og nordisk sammenheng, sier han.

Kulturhusleder Tor Rullestad er glad for at festivalen nå er blitt en realitet.

– Thorleif og jeg hadde en prat om dette lenge før jeg begynte i denne jobben og jeg synes det er viktig både å aktivere byen på denne måten og ta en klar posisjon slik man gjør med en sånn festival. Kulturhuset støtter dette selv om vi rent konseptuelt ikke har noe på vårt program som passer inn i festivalen disse dagene, sier han.

Resirkula med på laget

Noe som må sies å være veldig politisk korrekt, sjøl om det i følge Linhave Bamle er blitt et skjellsord, er miljøbevissthet og dette vil også festivalen vise at de bryr seg om.

– Vi står tross alt oppi en alvorlig klimakrise, sier teatersjefen.

På kulturhuset vil nemlig alle Resirkulas ombruksbutikker være representert slik at det vil være mulig for festivaldeltakere, og alle andre, å gjøre noen bruktkupp.

– Det er fint for oss å få vist oss fram litt i bybildet også, sier Christian Lie i Sirkula.

Det er også andre kortreiste aktører i sving på festivalen. Hamar Teater har tre egenproduserte oppsetninger og Inga-Live Kippersund gleder seg stort til å være en del av Politisk korrekt teaterfestival.

–Hipp hurra for at vi får til dette, sier hun.

Hardpakket program

Hamar Teaters tre bidrag er Mulla Sigurd, En folkefiende og Verden går under, jeg prøver å gjøre noe med det, men føler meg litt teit.... Sistnevnte er Anders Kippersunds personlige og politiske monolog om å være Natur og Ungdom-aktivist i godt voksen alder.

– Det tar lengre tid å si navnet på forestillingen enn selve oppsetningen, sier han spøkefullt.

Men det er langt i fra bare kortreiste aktører i sving, to britiske innslag står nemlig på programmet.

Drag Syndrome er verdens eneste drag-ensemble der skuespillerne utelukkende består av personer med Downs syndrom. Det startet som et engangsshow på Londons østkant, ble raskt utsolgt, og publikum ville ha mer. Etter dette har det blitt stadig flere oppdrag. Deres første internasjonale opptreden var i Oslo i november 2018, og siden har Drag Syndrome reist verden rundt.

David Hoyle er en legendarisk, britisk avantgarde-kunstner som har vært en konstant, dirrende langfinger mot etablissementet siden 90-tallet, og en lysende sol for den alternative kabaret-og dragscenen. Han har skapt egne tv-serier og filmer, og stått på scener verden over. Nå kommer David Hoyle for første gang til Hamar med et show som ikke ligner på noe du har sett før.

Det er for øvrig Safe space med gutta som åpner festivalen torsdag kveld.

Gutta har tatt på seg det ærefulle oppdraget å åpne Politisk korrekt teaterfestival. De er sitt samfunnsansvar bevisst og er klare til å gi deg innblikk i hvordan verden egentlig henger sammen. Status quo utfordres når Gutta inviterer deg inn i sitt uenighetsfellesskap og gir deg en opplevelse du ikke visste du ville ha. Gutta er en dragking-gruppe og et kvinnelig fellesskap basert i Oslo. Som de fire kameratene Larry, Robin, Lavrans og RichHard, har de i de siste par årene blitt beryktet for sine skamløse show i alle mulige slags sammenhenger.

Det å booke artister har for øvrig gått som en lek for Linhave Bamle.

– En slik festival blir sett på som svært etterlengtet og det har ikke vært noe problem å få folk hit, sier han.

Programmet for festivalen er lagt opp slik at mange av forestillingene går flere ganger, så om du ikke har anledning en dag er det en bra sjanse for at du får en ny mulighet.

Festivalen avholdes i kulturhuset og på Hamar Teater.