I juli startet Jan Vincens Steen opp med å lage avisen sammen med cirka 20 mindreårige gutter fra Afghanistan og Syria på Stange Mottak.

Nå er det ferdige produktet klart.

Zvand Akhbar heter avisen. Zvand betyr liv på pashto og Akhbar betyr nyheter på arabisk. Avisen har et beskjedent opplag på 250 aviser, men selve utgivelsen er viktigere enn antallet.

- Å lage avis med disse guttene er en flott måte å lære på. Prosessen avdekker at dette er gutter som kan mye, forteller Jan Vincens Steen til Hamar Dagblad.

I ukene og månedene som har gått har de gått igjennom norske aviser og forsøkt å lære. I sin egen prosess har de skrevet om både nestekjærlighet, biblioteket i Hamar, samhold på mottaket og en trist avskjed med hjemlandet.

- Takk, Norge

Sami har skrevet om reisen fra Afghanistan.

"Det er fælt å måtte reise fra vakre Afghanistan. Men vi må gjøre det for familien og for oss selv. Jeg betalt 7.500 dollar til en kachakbar for å få hjelp til reisen. Jeg dro 9. mars og var i Norge den 24. mars etter å ha vært innom 14 land på reisen", skriver han.

Videre skriver han om en strabasiøs reise fra landet sitt. Først inn i Iran, så videre til Tyrkia, Bulgaria, Serbia, Ungarn, Østerrike, Italia, Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige før han endte opp i Oslo.

- Vi svømte i kaldt vann fra Serbia til Ungarn. Jeg overnattet ute i en park i iskalde Paris og ble tatt til fange i Tyskland, men klarte å rømme mot Norge.

Sami har funnet seg til rette i Stange.

- Jeg har bodd på to mottak, men nå lager jeg mat til meg selv hver eneste dag – for første gang i livet. Jeg håper på suksess i Norge og takker for at jeg fikk komme hit, skriver han.

På skolen uten redsel

Hele redaksjonen skriver også om en skoledag uten frykt.

- Det er så fint å sitte på skolen uten å være redd. Uten farer. Vi har en god følelse fra dag én, skriver de i ingressen.

Redaksjonen har bestått av gutter mellom 16 og 18 år, og selv om over 20 startet, så er det seks som nå får et såkalt vitnesbyrd, som Jan Vincens Steen har utarbeidet.

- Jeg gir guttene et skrivevisum. Det er ikke verdt mer enn papiret det er skrevet på, men for guttene betyr det mye, sier han.

- Hvem skriver dere for?

- Naboer, venner og bibliotekene får tilgang til Zvand Akhbar.

- Hva har vært den største aha-opplevelsen for guttene i denne prosessen?

- At de får kred for noe de produserer og lager. At noen lytter til det de har å fortelle. Jeg merker også at de gjennom denne prosessen har blitt sikrere på seg selv, sier Steen.