Trening som kreftmedisin

TAKKER: Inger Helseth fikk god hjelp med trening av Heidi Bjerkestrand etter kreftsykdommen. Nå er Heidi utdannet AKTIVinstruktør og ønsker å tilby kreftrammede en tilrettelagt trening. Foto: Jan Morten Frengstad

TAKKER: Inger Helseth fikk god hjelp med trening av Heidi Bjerkestrand etter kreftsykdommen. Nå er Heidi utdannet AKTIVinstruktør og ønsker å tilby kreftrammede en tilrettelagt trening. Foto: Jan Morten Frengstad

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Heidi Bjerkestrand (44) og Inger Helseth (67) slår nå et slag for trening som behandling under og etter kreftsykdom.

DEL

Inger Helseth er en overlever. De siste årene har 67-åringen gjennomgått tre tøffer runder med brystkreftdiagnose og påfølgende behandling.

– Jeg har gjort omfattende kirurgiske inngrep, samtidig som en kreftdiagnose og behandling er både skremmende og utfordrende, sier Inger.

Hun forteller om en sykdom som tar alt fokus.

– Kreft og sykdom preger hele hverdagen og demper all fokus på det som er positivt, forklarer hun.

– Jeg er beviset

Inger Helseth har alltid vært aktiv. Før kreftsykdommen var hun fast å se i salene på Espern, og da kreften rammet klarte hun å opprettholde besøkene på treningssenteret. Det mener hun selv har vært en svært viktig del av behandlingen.

Heidi Bjerkestrand legger en god arm rundt Inger når vi tar bilder av de to. Jentene har gjennomgått mye sammen.

Heidi har bakgrunn som sykepleier, men gikk etter hvert over som personlig trener og har nå utdannet seg som én av 150 i Norge til å bli såkalt «AKTIVinstruktør». Halvårskurset gir studentene økt kunnskap og kompetanse om trening av personer som har gjennomgått kreftbehandling. Kurset er fundert på forskningsbasert kunnskap og temaene er generell kreftlære, spesifikk treningslære og praktiske økter.

Bakgrunnen for dette er at flere nå overlever kreft og man har etter hvert god dokumentasjon for at fysisk aktivitet kan bidra til å bedre livskvaliteten for denne gruppen pasienter.

SE VIDEO UNDER:

Inger nikker.

– Jeg er et bevis på hva fysisk aktivitet har gjort med meg etter sykdommen.

Da hun sto midt oppe i behandling og ettervirkningen av sykdommen sto ingen AKTIVinstruktør klar til å ta imot henne.

– Jeg var i den heldige situasjonen at jeg hadde gode kontakter og kjente folk i miljøet så jeg kunne ta kontakt selv. Det er ikke like lett for alle.

– Inn som behandling

Heidi Bjerkestrand tror også at dørstokkmila ned til treningssenteret kan være lang for mange etter en kreftsykdom.

– For mange pasienter er det en økt i seg selv å stå opp og komme seg inn i dusjen en dag. Jeg som er AKTIVinstruktør vil jeg gjerne ut å møte disse også, samtidig som vi håper leger og sykehus nå ser verdien av dette.

– Fysisk aktivitet bør inn som en del av behandlingen av kreft, slik som det er hos dem som er rammet av hjerte- og karsykdommer, mener Heidi og forklarer at for kreftpasienter gjelder like treningsprinsipper som for friske, men at den er mer tilpasset innen kondisjon og styrke. Treningen foregår individuelt og i grupper.

Artikkeltags