– Vi håper at den nye medarbeideren vår er serviceinnstilt og lite kranglevoren, selv om han er dårlig på å vise omsorg, sier sykehusapoteker Knut Raanaa og smiler.

– Morsomt at sykehusapotekeren kaller den en «han», for de andre stedene hvor roboten har blitt installert har den fått damenavn. Fordi damer klarer å håndtere flere ting på en gang, kontrer daglig leder Piv Rivenes fra leverandøren Beacton Dickinson Dispensing Norge.

Rydder og rapporterer

Inne i sykehusapoteket på Sykehuset i Hamar man nemlig installert en helt spesiell robot, som gir en følelse av sci-fi.

Inne i et lukket rom, som er 7,5 meter langt, tre meter høyt og 1,6 meter bredt, har man plassert 10.000 pakninger med medikamenter. To robotarmer danser fram og tilbake bak glassvegger og henter fram medisiner som skal til pasienter ved sykehusene i Hamar og Sanderud, og til apotekkundene.

Det blinker i lilla lys og det går rasende fort.

– I løpet av ti sekunder klarer roboten å finne fram riktig pakning. På natten er det automatisk rydding og plassoptimalisering. Den rapporterer avvik og driver med kontinuerlig lagertelling, forteller Rivenes.

Roboten i Hamar er den tredje i sitt slag i Helse Sør-Øst. Man har på plass varelagerroboter ved Kalnes sykehus i Sarpsborg og Ullevål i Oslo.

Nå kjemper man om å få et tilsvarende system ved sykehuset i Elverum.

– Den gjør hverdagen mye mer effektiv og gir oss samtidig større lagringskapasitet på et mindre areal enn tidligere, forteller Raanaa.

Moderne apotek

For de 14 ansatte ved Sykehusapoteket inne på sykehuset i Hamar var det flere grunner til å feire tirsdag. Da var det, samtidig med at roboten ble tatt i bruk, gjenåpning etter fire måneder med oppussing og drift i rotete lokaler:

– Vi har flyttet privatavdelingen tre ganger og sykehusleveranser har gått ned i kjeller en og opp igjen under byggeperioden. Veldig mye flytting. Både kunder og ansatte fortjener honnør. De har vært veldig tålmodige, sier Raanaa.

– Apoteket har blitt moderne, med flere reoler og bedre vareutvalg. Og vi har endelig fått informasjonsrom og bedre muligheter for diskresjon.

Sykehusapotekene HF eies og drives av Helse Sør-Øst. Og apotekene går bra. Sist år overførte de 11 millioner kroner til eierne.