Merete (47) fra Ridabu slutter ikke med Lego : – Enkelte spør om det ikke er på tide å vokse opp snart

Merete Nilssen fra Ridabu har utviklet en dyp fascinasjon for lego og tilhører nå en ikke altfor stor gruppe med voksne legobyggere i Norge.

DEL

Som liten hadde ikke Merete noe særlig med Lego, men da hun etter hvert fikk en sønn ble det med mye bygging sammen med ham og da ble en interesse vekket. Nå har hun hatt merkelappen «voksen legobygger» i ti år og er styremedlem i Brikkelauget, interesseorganisasjonen for legobyggere i Norge.

– Jeg får stadig spørsmål om det ikke er på tide å vokse opp. Noen driver jo med puslespill, og legobygging er jo på en måte tredimensjonale puslespill. Altså litt mer plasskrevende, sier hun med et smil.

Tok over lekestua

– Gubben holdt på å bli gæern. Jeg hadde Lego over hele spisestuebordet og rundt omkring ellers i huset. Så da ble det til at jeg flyttet det meste av det ut i lekestua i hagen. Det er en fin løsning for det er ikke noe tvil om det blir litt rot av Lego, sier Nilssen som er daglig leder i Utsikten barnehage.

Men hva betyr vel litt rot målt opp mot noe som gir så mye glede?

– Lego er en super avkobling og det er veldig gøy. Nå har jeg drevet med en mastergrad i tre år, så moroa har måttet vike litt, men gjennom koronaperioden har det vært en veldig fin hobby å ty til. Det har vært en fin anledning til å sitte sammen å gjøre noe med familien hjemme. I tillegg har vi i Brikkelauget arrangert noen digitale byggekonkurranser, forteller hun.

UHELDIG: Med Hamar Dagblad på besøk feier Nilssen over ende deler av et byggverk så delene spruter. Da var det bare å bygge det opp igjen senere på dagen.

UHELDIG: Med Hamar Dagblad på besøk feier Nilssen over ende deler av et byggverk så delene spruter. Da var det bare å bygge det opp igjen senere på dagen. Foto:


Ikke bare lek

Lego har etter hvert blitt litt av en industri som omsetter for milliarder hvert år og Nilssen innrømmer at hun bidrar litt til den pene bunnlinja i det danske selskapet.

– Det følger en del utgifter med denne hobbyen og jeg har aldri regnet på hvor mye penger jeg har brukt, men det er svært sjelden jeg kjøper Lego til full pris. Det er veldig ofte salg på Lego og da hender det at jeg kjøper det på nett og får det levert på døra mens gubben bare rister på hodet, sier Nilssen som er imponert over hvordan Lego bidrar til læring og ikke bare til lek.

– De har gjort veldig mye bra og utvikler seg stadig. De viser hvordan data kan brukes rent praktisk og bidrar til å øke kreativiteten til ungene. Det er også litt historie å lære i flere av settene deres, som for eksempel i dette, sier hun og viser fram en tro kopi av «Steamboat Willie,» den første filmen om Mikke Mus fra 1928.

– Det er også lagt inn mange humoristiske detaljer fra designeren, sier hun.

FILMHISTORIE:Lego er ikke bare lek og avkobling, man kan også tilegne seg kunnskap undervegs. Nilssen har her bygget en kopi av «Steamboat Willie» som var den første filmen om Mikke Mus, produsert i 1928.

FILMHISTORIE:Lego er ikke bare lek og avkobling, man kan også tilegne seg kunnskap undervegs. Nilssen har her bygget en kopi av «Steamboat Willie» som var den første filmen om Mikke Mus, produsert i 1928.


Store byggverk

Mye av moroa med Lego er at hun ikke bare sitter og bygger for seg selv, men at hun tar del i svære prosjekter sammen med de andre ivrige byggerne rundt om i landet. I forbindelse med 30-års jubileet til Kaptein Sabeltann-forestillingene laget Brikkelauget en svær Lego-variant av sjørøverøya og denne kunne beskues i dyreparken i Kristiansand. Til neste år kommer en ny film om Kardemomme by, så da er det på'n igjen med byggeprosjekter.

– Vi som er med på dette har litt forskjellige styrker. Bybebyggelse, hus og natur er nok det jeg er best på. Vi sitter gjerne i hver vår by og bygger, og kommuniserer undervegs slik at vi får elementene til å passe sammen. Deretter frakter vi det vi har bygget dit utstillingen skal være og det kan være en utfordring, sier hun.

Utfordrende kan det nok også være å oppholde seg i nærheten av Nilssen i det hun oppdager Lego på plasser hun ikke forventer å finne det.

– Jeg blir som en treåring når jeg ser det. Jeg evner i hvert fall å glede meg over det. Når jeg så Lego-filmene på kino var det nok jeg som lo høyest, avslutter hun lattermild.Artikkeltags