22. juni 2019 avholdt Hedmarken Natur og Ungdom sammen med andre frivillige Miljøfestivalen Mylder i Hamar Park. Festivalen ble arrangert for første gang i 2015 og har vært arrangert hvert år fram til 2019. Formålet med festivalen er å vise at kulturarrangement kan være bærekraftig.

– Slike festivaler blir bare viktigere og viktigere for hvert år som går. Samme år som festivalen ble arrangert for første gang, ble klimatoppmøtet i Paris avholdt. De aller fleste land i verden har forpliktet seg til denne avtalen om å begrense verdens globale oppvarming til under to grader, aller helst 1.5 grader. For å nå målet om 1.5 grader oppvarming, er det avgjørende å halvere utslippene innen 2030. Da må det skje endringer i alle sektorer. Alt fra transport og energiproduksjon, til matproduksjon og kulturliv må gjennom det grønne skifte. Ved første mylderfestival var det 15 år til 2030, i dag er det åtte år. Festivalen er vår måte å vise at kulturarrangement og bærekraft kan gå hånd i hånd. Vi håper at festivalen kan gi folk troa på at grønt skifte er mulig, forteller leder for festivalkomiteen, Sivert Refsdal.

Helt ferske arrangører

Festivalen har gratis inngang og sist den ble arrangert kom det 400 mennesker til Hamar Park. Etter to år med avlysninger er det en spent og fersk gjeng med festivalarrangører som i år kan ønske velkommen til en dag med bærekraft og klima i fokus.

– Det har alltid vært planen å arrangere Mylder igjen så fort pandemien var over, og nå står vi her. Det som har vært en spennende utfordring er at siden forrige festival har to årskull gått ut av videregående. Det vil si at stort sett alle som arrangerer Mylder i år har aldri før har vært med å arrangere festival, sier Refsdal.

Og det er ikke det eneste som gjør festivalen unik.

– Jeg vet ikke om så mange andre festivaler med et så sterkt miljøpreg som Mylder, men har googlet og sett at det finnes andre festivaler som prøver å gjøre det samme som oss. Det som skiller oss fra de andre er at Mylder arrangeres utelukkende av ungdom som ikke får betalt, sier lederen.

– Gir meg inspirasjon

Med seg på laget har han: Synne Nes Hagen(16), Emma Axelsson Refsdal(15), Jana Steinberg(16), Alice Jannike Boersma (17) og Roberta Kroteva (18).

– Det er deilig å se at pandemien ikke har slukket alt engasjement. Den flotte gjengen jeg har med meg av frivillige gir meg inspirasjon, og deres engasjement gir meg et lite håp om at vi kan klare å stoppe en klimakrise, sier Sivert engasjert.

Synne Nes Hagen (16) fra Brumunddal gleder seg veldig til festivalen.

– Jeg gleder meg til å se en park stappfull av mennesker, og ikke minst vegetarmaten, sier hun.

Roberta Kroteva (18) derimot gleder seg aller mest til musikken.

– Jeg tror alt ligger til rette for en supervellykka festival, sier hun.

– Moro å booke artister

Hva musikken angår er det nesten en oppsiktsvekkende god meny de kan tilby. Seks bidrag som spenner seg fra jenka via hiphop og pop-poesi til gitarbasert rock blir å finne i Hamar Park.

– Å booke artister har vært noe av det morsomste i arbeidet med festivalen. Overraskende mange band tok kontakt med oss for å høre om de kunne spille, vi har også henvendt oss direkte til enkelte. Til slutt står vi igjen med en set-liste med seks band vi er svært fornøyde med, sier Refsdal.

Fra Oslo kommer artisten Aiida som inspirert av Aretha Franklin, Dagny, Robyn og Dua Lipa, uttrykker femininitet, sterk vokal og solide tekster. Med en kraftfull stemme og konserter fylt med energi garanterer Aiida å få publikum i ekstase. En litt annen stemning blir det når Lamark entrer scenen med sin moderne pop-poesi på Bodø-dialekt. Lamark solodebuterte i 2013, og den livsbejaende singelen «Alle dama som e fin» ble lydspor til mang en nordnorsk sommerfest. Med sine to første kritikerroste album «God nok grunn» (2014) og «Byen» (2017) har han etablert seg som en nasjonal stemme fra nord. I tillegg til disse kan du høre Killer Kid Mozart, Paria og Lunka samt rockerne i Halleys Komet. Sistnevnte får en riktig så hektisk dag. Først spiller de altså i Hamar Park før de skynder seg videre til Atlungstad hvor de skal varme opp for Return foran nesten 2000 tilskuere.

Planlegger for 2023

Med et solid knippe artister i tillegg til servering og fasiliteter er det en krevende logistikk for den 16-årige festivalsjefen, men han mener å ha god oversikt.

– Med såpass kort tid igjen til festivalen er det klart at det kan bli hektisk men vi har likevel full kontroll, sier Refsdal som satser på å gyve på igjen så fort årets festival er unnagjort.

– Vi håper selvsagt på å arrangere festivalen neste år også. Så lenge det er engasjerte ungdommer i Hamar skal festivalen arrangeres. Vi håper å komme i gang med planleggingen av neste års festival allerede fra august av. Erfaringen vi har bygget opp i år, vil sørge for en fantastisk Mylderfestival 2023, avslutter han.