Miljøvernere vil ha sivil ulydighet

BANNER: Slik så det ut når den nye miljøvernorganisasjonen aksjonerte i Hamar.

BANNER: Slik så det ut når den nye miljøvernorganisasjonen aksjonerte i Hamar. Foto:

En ny miljøvernorganisasjon er etablert i Hedmark: Extinction Rebellion Hedmarken-Elverum.

DEL

Nylig viste organisasjonen at de er kommet ved å henge opp et stort banner ved Briskebyen Arena, med budskapet: «Takk for maten».

– Vi sier «Takk for maten» for å få fokus på klimakrisen, som er enda mer alvorlig enn koronakrisen, sier kontaktperson Ingrid Hvidsten Gabrielsen i Extinction Rebellion Hedmarken-Elverum.

– Koronakrisen er alvorlig, og den viser hvor sårbare vi er. Mer enn halvparten av maten til det norske folk kommer fra andre land. Foreløpig får vi det vi trenger, og norske bønder står på for å produsere mest mulig av det vi spiser. Men vi må huske at klimakrisen er mange ganger så alvorlig allerede. Med to grader global oppvarming vil den være mye verre for naturen og menneskene, og den går ikke over, sier Gabrielsen, og fortsetter:

– Koronakrisen viser at Norge må øke sin sjølforsyning og matberedskap. Klimakrisen krever enda større innsats for å sikre oss mat på bordet i årene som kommer. Derfor takker vi alle som trygger matsikkerheten i dag og i framtiden.

Extinction Rebellion, også omtalt som XR, har opphav i England i 2018, hvor de nå mobiliserer et langt bredere lag i befolkningen enn de tradisjonelle miljøorganisasjonene.

Organisasjonen er kjent for å oppfordre til sivil ulydighet.

De hevder at samfunnet må forstyrres for å ta tak i klima- og naturkrisen med global oppvarming og utryddelse av arter og naturmiljøer.

Koronakrisen blir ivaretatt, nå etterlyser de at klima- og naturkrisen håndteres med samme handlekraft.

– Vi har startet XR Hedmarken-Elverum fordi det er skrikende behov for et sterkere trykk på klima- og miljøsaken i regionen. Utslippene av klimagasser gjør oss og kommunene medskyldige i en kommende masseutryddelse av både natur og mennesker, avslutter Ingrid Hvidsten Gabrielsen.

Artikkeltags