Gå til sidens hovedinnhold

Mina (26) styrer Musikkverket: – Det har vært noen her som har spurt etter daglig leder og blitt overrasket over at det er meg

Enkelte kunder ser nok for seg andre bak spakene i en butikk som pusher gammel vinyl, men daglig leder Mina Ringlund er akkurat som Musikkverket, nemlig sjelden vare.

I forbindelse med Ringlunds 26-årsdag nylig la Musikkverket ut følgende innlegg på sin egen Facebook–side:

«I den tiden hun har vært her har hun vært selve limet i vår butikk. Alle i en butikk er viktige, men vi tør påstå at uten denne dama her hadde Musikkverket ikke eksistert i dag. Tusen takk for at du er den du er, og at du blir med oss i maaaange år framover»

– Det var da voldsomme komplimenter. Jeg gjør så godt jeg kan, sier hun beskjedent.

Utdannet musikklærer

Men hun er tydelig på at det ikke er noe enmannsshow.

– Vi er et team her hvor jeg sitter ved roret og prøver å holde kontroll på tøylene, sier hun.

Totningen kom til Hamar i forbindelse med lærerstudier, nærmere bestemt for å bli musikklærer. Parallelt med dette jobbet hun på nå nedlagte Platekompaniet på Gjøvik.

– Jeg har vært musikkinteressert hele livet og likte meg veldig godt på Platekompaniet, så jeg ble glad for å finne en platebutikk på denne sia av Mjøsa også.

– Foreløpig får jeg ikke brukt utdannelsen min som musikklærer i så stor grad, men jeg trives utrolig godt i denne jobben, sier hun.

Nå har hun vært daglig leder på Musikkverket litt over et år og nå begynner kundene å bli vant til at det er ei som så vidt er gammel nok til å huske kassettene som står bak disken.

– Det har vært noen her som har spurt etter daglig leder og blitt overrasket over at det er meg, sier hun og ler.


Ikke noen gullgruve

Musikkverket ble startet i 1993 av Kjetil Noren og han drev butikken på Maxi fram til 2017 da han solgte livsverket til Svein Erik Løberg og Erik Spikkerud som siden har driftet den kuriøse butikken.

Men selv om Musikkverket er den eneste i sitt slag i Innlandet, altså som selger både gammelt og nytt er ikke det ensbetydende med at folk løper ned dørene der.

– Det er på ingen måte noen gullgruve å drive platesjappe og vi er helt avhengig av at folk bruker oss. Det har etter hvert blitt vanvittig mange som har vinyl som interesse og vi har kunder fra Kristiansund i sør til Trondheim i nord, forteller Ringlund.

– Men det er liten tvil om at dette er en utsatt bransje som må konkurrere med stadige nye strømmetjenester for både film og musikk. Hovedjobben min er vi at holder oss flytende og jeg håper virkelig dette er en levedyktig butikk. Nå ser vi jo heldigvis at vinyl har kommet tilbake og vår policy er at vi skal ha noe nytt å tilby hver uke, forteller totningen.

Bra med folk i sommer

Nylig hadde HD en artikkel om fotograf Holland i Strandgata som trodde pandemien ville skape problemer for videre drift, men at han i stedet opplevde økt trafikk. Dette er som om Ringlund skulle sagt det selv.

– Jeg kjenner meg veldig igjen i det. Vi var bekymret for butikkens framtid i vår, men fikk en oppsving på sommeren. Det var overraskende, men det var tydelig at mange fikk litt mer tid til å dyrke hobbyen sin i tillegg til at mange musikkinteresserte på norgesferie la turen innom her. I denne perioden så man virkelig viktigheten av at de lokale småbutikkene må brukes, for de kan faktisk bli borte, sier hun.

Noe for enhver smak

Og både stamgjestene og de tilfeldig forbipasserende bør ha gode sjanser for å finne noe de liker i hyllene på Musikkverket.

Mange kommer selvfølgelig utelukkende for å bla i gammel vinyl og det er gjerne menn med mest sand nederst i timeglasset som etterspør dette formatet selv om flere yngre også har fått øynene opp for dette de siste årene.

Men en butikk kun med vinyl ville neppe vært eksistensberettiget i lengden, så Musikkverket har også flere bein å stå på.

Et av de tynneste og mest vaklevorne beina her må vel være kassettutsalget. Altså formatet som krever en kassettspiller for å bli avspilt, en innretning de færreste har sett siden tidlig på 2000-tallet. Og utvalget på Musikkverket er forbløffende bra. Eller, for ikke å misbruke begrepet «bra», utvalget er i hvert fall variert.

Her finnes både New kids on the block, Michael Bolton og Prima Vera. Hva gir man i julegave til en som har alt? En kassett med Arve Tellefsen kanskje?

– Kassetter er ikke noe vi selger mye av, men det er noen som har veteranbiler som bare har kassettspiller, forteller Ringlund.

I tillegg er det metervis med både CD-er og DVD-er i hyllene, noe som også begynner å bli tungsolgt. Gode, gamle musikkplakater er også noe som enkelte vil ha fortsatt og også her har Musikkverket et lite lager å tilby. Musikkbiografier er en sikker vinner under juletreet hvert år og i denne kategorien finner man litt av hvert på distriktets eneste musikkbutikk, blant annet den delvis kortreiste «Fra null til gull – Jahn Teigen' 78» som Hamar-gutten Kristian Mykleset har skrevet sammen med Øyvind Brigg, kjent fra Tv2.

Populær hos artister

Innerst i lokalet står det en liten scene og den er blitt brukt av flere tungvektere innen norsk musikk. I forbindelse med konserter på Hamar hender det at band og artister blir spurt om de vil komme på Musikkverket tidligere på dagen for å gi en smakebit på konserten og i tillegg signere plater. Band som deLillos og Oslo Ess har vært der og Ringlund har på ingen måte inntrykk av at de ser på dette som et pliktløp. Faktisk tvert imot.

– Vår erfaring er at artister synes det er veldig ålreit å få spille på en platebutikk og de synes det er stas at vi fortsatt finnes. Flere artister har faktisk spurt om å få komme tilbake seinere, forteller Ringlund.