Gå til sidens hovedinnhold

Miras møte med taekwondo satte dype spor - nå jobber hun på den koreanske ambassaden

Da Mira Dahl Aspeli (27) ble introdusert for taekwondo i sin barndom avfødtes også en dyp fascinasjon for den asiatiske kulturen og i særdeleshet den koreanske. Dette har fulgt henne gjennom hele livet og nå er interessen blitt til jobb på den koreanske ambassaden i Oslo.

Taekwondo er en koreansk kampsport som har fått godt fotfeste i Norge, så også lokalt. Treningene foregår delvis på koreansk, i hvert fall når det gjelder telling, navnet på teknikker og kommandoer.

Like interessant som å stige i gradene i sporten synes hun det koreanske språket var, og da hun måtte slutte på grunn av en kneskade fortsatte hun å utforske språket litt. Internett på den tida var ikke en like suveren kilde til informasjon som i dag, men etter hvert fant Dahl Aspeli noen brukbare sider på nettet slik at hun kunne lære mer av språket. Etter hvert skjønte hun at dette var mer en enn flyktig interesse, men var usikker på hvordan dette skulle dyrkes videre.

– Jeg er jo oppvokst midt i skauen på Gåsbu, så jeg lurte på om det var mulig å gjøre dette til noe mer enn en interesse eller om det bare måtte forbli en hobby, sier hun.

Underviste på ungdomsskole

Det viste seg at nøkkelen for å komme seg videre fantes på Toten. Det er nok en setning som ikke er skrevet så mange ganger før gjennom historien, men på Toten folkehøgskole finnes en linje som heter Kina-Korea-Japan hvor mang kan lære språket og kulturen. Dette var midt i blinken for Mira som søkte om å få bli stipendiat på skolen året etter. Dette er en ordning hvor kandidatene gis ledererfaring på skolen, for eksempel gjennom undervisning. De er fortsatt pr. definisjon elever, men får et utvidet ansvar. Mira ble skolens ekspert på koreansk kultur og språk etter at hun bodde ti uker i landet. Etter folkehøyskole og eksamener i fag hun manglet fra videregående fikk hun innvilget stipend til å ta språkkurs i et år. Da var hun tilknyttet Kyung Hee-universitetet og inne på området lå det også en ungdomsskole hvor hun fikk tilbud om å holde undervisning.

– Da lærte jeg elevene litt om norsk kultur og hvor rare vi nordmenn er, sier Mira litt på spøk, men også i alvor.

Forventet avslag

I 2019 begynte hun på Internasjonale studier ved Oslo Nye Høyskole der en bachelorgrad via nettstudier var planen. Dette skulle hun kombinere med et nytt opphold i Korea som hun hadde fått stipend til.

– Men så kom koronaen og ødela alt. Dermed begynte jeg å lete etter en jobb i distriktet her som jeg kunne ha parallelt med nettstudiene. Helt tilfeldig så jeg på LinkedIn at daværende ansatt i ambassaden som jeg kun hadde kjennskap til gjennom LinkedIn kontakt hadde delt at hun hadde toårsjubileum i stillingen sin hos den koreanske ambassaden. Jeg gratulerte henne med det og etter en stund fikk jeg en melding av henne hvor hun sa at hun skulle slutte og anbefalte meg å søke. Da var det to dager til fristen gikk ut, så jeg kastet meg rundt og fikk sendt en søknad. Ettersom jeg jeg jobber med bachelorgraden min nå og altså ikke er ferdig med høyere utdanning tenkte jeg at jeg ikke kom til å få jobben, forteller hun.

Men det viste seg at hennes kunnskaper om koreansk kultur og det at hun kan språket flytende var mer tungtveiende enn formell utdannelse. I oktober fikk hun beskjed om at jobben var hennes og etter en litt sendrektig prosess med sikkerhetsklarering fra både Korea og Norge kunne hun starte i jobben 17. november.

Viser at det er mulig

Hennes offisielle stillingstittel er personlig assistent/sekretær for den koreanske ambassadøren i Norge og hun stortrives i jobben.

– Det er mye å sette seg inn i, men det har da gått bra så langt. Det er mye administrativ jobb for min del hvor jeg forbereder kontoret på dagens gjøremål i tillegg til at jeg gjør en del research og samler inn informasjon. I en normal verden ville jeg nok også hatt flere oppdrag i forbindelse med besøk mellom landene, men på grunn av pandemien er det veldig lite av dette nå, forteller Dahl Aspeli som var litt spent på hvordan det skulle la seg gjøre å lande eksamener midt oppi innkjøringen i ny jobb.

– Men det har gått bra, jeg har fått toppkarakter på alle eksamenene, sier hun tilfreds.

Noe annet hun er veldig fornøyd med er at hun har gjort levebrød av noe som begynte som en hobby langt oppi åsa.

– Det viser at uansett hvor du bor så er det mulig å få til det man drømmer om, avslutter hun.