Gå til sidens hovedinnhold

Mirko skal løfte tennisen i Hamar

Artikkelen er over 2 år gammel

Mirko Nižić har forlatt varmen i hjemlandet for å bli ny hovedtrener for HIL Tennis.

– Førsteinntrykket av Hamar er kjempebra, sier Mirko Nižić, som er ansatt som ny hovedtrener.

25-åringen ble før jul headhuntet av styret i HIL Tennis.

Stor overgang

Utenfor tennishallen i Ankerskogen er temperaturen minus 20 grader og snøen pisker i ansiktet på de som er på vei inn og ut av dørene.

Den unge mannen fra Ljubuški i Bosnia-Hercegovina, som nå har fått ansvaret for å trene nybegynnere, juniorer, seniorer og eldre i HIL Tennis, er ikke skremt av kulden og mørke vinterdager i et fremmed land langt nord.

– Jeg har opplevd kulde før, mens jeg bodde i Tyrol. Jeg skal kunne takle ekstreme værforhold, sier Mirko og smiler.

Mer usikkert er det om han takler overgangen fra de store tennisnasjonene Kroatia (hvor han bodde de siste årene) og Bosnia-Hercegovina til Norge, hvor vi ikke akkurat er borskjemt med å avle fram verdenskjente tennisspillere.

Han kommer fra land som har fostret spillere som Marin Čilićs, som fortsatt er aktiv, og høyt ATP-ranket og Goran Ivanisevic og Mario Ančić.

Mirko selv startet å spille tennis allerede som femåring.

– Mine foreldre eide et stort hotell i Kroatia, med to utendørs tennisbaner. Der fant jeg idretten.Merittlisten er lang for den unge mannen som nå har funnet veien til Hamar.

13 år gammel var han best blant juniorene i Kroatia, og han har spilt på tennislandslagene til både Kroatia og Bosnia-Hercegovina.

– Jeg var Tomislav Brkićs (ATP-listet toppspiller fra Bosnia-Hercegovina) fastte sparringpartner i to år, og jeg har jobbet med en topp-ti-spiller i Europa, for klassen under 16 år.

– Og nå kommer du til Norge, som ikke har noen høy status i tennisverdenen?

– Jo, dere begynner å komme dere. Casper Ruud gjør det bra internasjonalt. Forhåpentligvis vil norsk tennis blomstre de neste årene, sier Mirko.

– Det er det vi håper. Å få fram en Casper Ruud i Hamar, på et eller annet tidspunkt, selv om vi ikke er der akkurat nå. Det gjelder å sikte litt langt fram i tid, og ha ambisjoner, skyter leder i HIL Tennis, Audun Magnus Jensen, inn fra sidelinjen.

Tunge ambisjoner

Jensen er selv tidligere norgesmester i Tennis og har lagt tunge ambisjoner på vegne av klubben som han nå leder.

– Tennisen har en historie i Hamar som faktisk strekker seg tilbake til 1903. Vi har alt fra femåringer til folk over 80 i år klubben vår. Og vi har en solid tradisjon for å ta vare på bredden samtidig som vi får fram nye turnerings- og konkurransespillere.

Men i de siste årene har HIL Tennis vært rammet av hyppige trenerskifter.

– Vi har manglet kontinuitet, og vi har ikke klart å bygge opp et stort nok miljø på juniorsiden. Mirko får i oppgave å trene og løfte nivået på de rundt 200 aktive spillerne vi har klubben. Kanskje sitter vi igjen med en ny storspiller om fem års tid?

– Hvordan landet dere nettopp på Mirko?

– Han har fått gode skussmål, som spiller, trener og menneske. Vi ønsket å få han hit fordi vi tror han har de rette ambisjonene og fordi vi tror at han kan bli et godt forbilde.

– Vi lokket han hit til Hamar første gang i desember, og hadde litt flaks. Han fikk et godt førsteinntrykk og ville bli værende. Nå har vi hjulpet han med leilighet og satser på at han skal trives sosialt og at han kommer seg inn i et miljø, sier Jensen.

I Hamar skal Mirko blant annet følge med på juniorspillerne Niklas Skogeng (14) og Luka S. Malmer (17), som det knyttes ekstra forhåpninger til sportslig i HIL Tennis.

Også de små barna skal få møte Mirko. Blant annet er det gratiskurs i tennis for 5-6-åringer inne i hallen onsdager.

Gode forhold

– Hva var førsteinntrykket av HIL Tennis, Mirko?

– At dere egentlig har alt dere trenger. Det er gode forhold med tennishallen. Innendørstennis er noe som tilhører sjeldenhetene i Kroatia. Og det er gode fasiliteter også utendørs.

HIL Tennis har i dag fire grusbaner i Hamar Park og drifter tre innebaner inne Ankerskogen Tennishall.

Nå skal Mirko også jobbe med å løfte rekrutteringen til klubben, og leder Jensen vil derfor benytte anledningen til å reklamere for idretten.

– Ikke alle i Hamar kan drive med fotball og ishockey. Og tennis er en fantastisk idrett, for hele livet.