I den gamle gymsalen til Tuvas Treningssenter vokser det fram et helt nytt tilbud.

– De som våger seg litt ut av komfortsonen og vil prøve noe annet enn et vanlig treningssenter, vil bli hekta, lover Mirza Hromalic.

Mye trening

Kombinert med at han blant annet er kroppsøvingslærer på Ener ungdomsskole består hverdagen for 30-åringen av mye trening.

– Jeg har vært aktiv innen fotball, kampsport og styrketrening. De siste årene har jeg satset på fitness. Og jeg har tatt personlig trenerutdannelse.

– Det har alltid vært en drøm å få åpne eget senter, men jeg har fryktet den harde konkurransen. Hadde jeg åpnet et tradisjonelt treningssenter så hadde jeg raskt blitt spist av de store. Men Crossfit er noe vi ikke har hatt i Hamar.

Crossfit er et beskyttet varemerke og en amerikansk treningstrend som brer seg utover Europa. Treningsformen bygger på elementer fra høyintensiv trening, vektløfting, spensttrening, styrkeløft, turn, kettlebelltrening, calisthenics (trening med egen kroppsvekt), strongman og mange andre øvelser.

– Jeg testet Crossfit rett før sommeren. Det var hardt, gøy og spennende. Etter sommeren meldte jeg meg på en Crossfit-box. Da var jeg solgt.

På tre måneder har han etablert senteret. Men h måtte få godkjent sertifikat fra Crossfit for å starte opp. Fem coacher fra ulike deler av verden ble flydd til Norge, og Hromalic ble grundig testet for å finne ut om han var egnet til å drive et Crossfit-senter.

– Det var både fysiske prøver og teoriprøver. Selv om jeg besto så måtte jeg søke for å få en «affiliate», som det heter. En søkeprosess hvor jeg måtte fortelle om bakgrunnen min og begrunne hvorfor jeg ville starte opp en «box».

Store stjerner

– Hvem kan drive med Crossfit?

– Alle. Alle økter, eller WODs, er laget slik at deltakerne skal kunne gjennomføre. Får man problemer så får man bare øvelser i en enklere variant som trener samme muskelgruppe.

– Crossfit er veldig funksjonell trening og en type sirkeltrening med øvelser som er veldig overførbare til hverdagslivet. Fokuset er å gjøre øvelsene med riktig teknikk og øke intensiteten. Ingenting skal gjøres ukontrollert. Og vi bruker alt mulig utstyr som vi kan gjøre noe hardt og gøy ut av.

Det arrangeres konkurranser. Mest kjent er Crossfit Games, som sendes på TV over hele verden.

– Mat Fraser er den dominerende i Crossfit-verdenen. Og vi har begynt å få norske utøvere som utmerker seg. Som Kristin Holte. Hun har vært i verdenstoppen de siste årene, forteller Hromalic, og lover at flere av de kjente norske utøverne vil besøke senteret hans i Birkebeinerveien de neste månedene.

Lokalene er ikke ferdige før om tre uker, men det blir tjuvstart. I helgen starter han med introduksjonskurs. Mandag er det åpen dag. Og tirsdag første felles treningsøkt. Senteret skal også ha eget ungdomstilbud.