Gå til sidens hovedinnhold

Mocci feirer femti år med storshow

Artikkelen er over 2 år gammel

En innholdsrik karriere skal destilleres til en kveld i storsalen i Hamar kulturhus 11. januar når Mocci Ryen feirer femti år.

– Dette blir storveies! Jeg gleder meg enormt. Det er en gylden anledning til å slå på stortromma og samle noen av de fineste folka som jeg har hatt æren av å jobbe med, sier en entusiastisk Mocci Ryen.

Så Elvis

Det er litt av en karriere hun kan se tilbake på. Derfor blir det en kveld der man som publikummer kan forvente seg alt fra soul og jazz til elektronika og verdensmusikk.

– Mange forbinder meg med soul, jazz og visesang, men jeg har gjort så mye. Jeg tror det blir morsomt, rørende, utfordrende og annerledes. Og en kveld med veldig, veldig god stemning.

Publikum kan også forvente å få høre mange historier, for Mocci har opplevd det meste.

Hun har sett Elvis i levende live, hatt Paul McCartney som lærer, turnert over hele verden, sunget for dronningen av England og vært med i Melodi Grand Prix flere ganger.

Og de færreste vet at Hamarsangeren og låtskriveren har turnert i 44 stater i USA, Mexico, Canada, Bermuda, Venezuela, Sør-Afrika, Malaysia, India, Pakistan og de fleste land i Europa.

I år sang hun «Vaishnav Jan To Tene Kahiye Je», Norges bidrag til 150-årsfeiringen av Mahatma Gandhis fødselsdag, på oppdrag fra Indias statsminister, Narendra Modi.

– Jeg har hatt en vill karriere, på en måte. For meg har musikk handlet om å leke og ikke ha så mange sperrer. Jeg har ikke gått inn i en sjanger og blitt der. Det har ført til at jeg har hatt det veldig gøy og lært mye, selv om ikke alt jeg har gjort har vært riktig, sier Mocci og ler.

– Når begynte musikken for deg?

– I barndommen flyttet vil til Amerika, og der fikk jeg country og Elvis inn gjennom morsmelken. Men det var først når jeg ble russ at jeg våget å stå opp og vise meg fram. Og da åpnet det seg et stort mulighetsspenn.

Ferden gikk videre til Paul McCartney-skolen (Liverpool Institute for Performing Arts) og siden ballet det på seg.

Mocci har vært standhaftig.

Hun elsket elektronika-musikken fra Ibiza, og en historie illustrerer hennes mentalitet:

– Jeg fikk et telefonnummer til «Cafe del Mar»-produsentene. Jeg ringte og ringte, og ingen tok telefonen. Men jeg la til slutt igjen en beskjed om jeg ville jobbe med dem, og at på en dato og et klokkeslett så ville jeg sitte på en solseng på Ibiza.

Mocci dro til øya, satte seg ned på solsengen og ventet. Og ventet.

– En hel dag satt jeg der. Til slutt kom produsentene, og det resulterte i tre dager i studio med jamming og lage låtskisser, sier Mocci og ler.

Vil tilbake til scenen

I det siste har det blitt litt roligere rundt henne:

– Jeg har hatt et langt avbrekk fordi jeg har et lite barn som jeg har fulgt opp, og jeg har brukt tiden på Hamar kulturhus (red.anm. hun er programansvarlig) og mye tid på å bygge opp Stoppested Verden-festivalen.

– Jeg har lenge hatt lyst til å være tilbake på scenen og oppleve det å ha publikum rundt meg.

Derfor skal hun presentere egne og andres låter, sammen med noen overraskelser.

Med seg i januar har hun et knippe av landets dyktigste musikere i showet «Mocci Ryen – i fyr og flamme».

– For meg blir denne kvelden en slags «hei, dette er meg».