Mor til skoleelev som måtte i karantene etter fotballkamp: – Jeg var, og er fortsatt glad for at barnekampene ble åpnet opp

KARANTENE: Flere elever ved skoler i Elverum er i karantene etter et smittetilfelle på en fotballkamp forrige uke.

KARANTENE: Flere elever ved skoler i Elverum er i karantene etter et smittetilfelle på en fotballkamp forrige uke. Foto:

Flere skoleelever i Elverum er satt i karantene etter en fotballkamp mot Ridabu forrige uke.

DEL

(Østlendingen) Det er snakk om elever ved Søbakken, Vestad, Frydenlund og Ydalir, som er satt i karantene. Samtlige av disse elevene var med på fotballkampen mot Ridabu.

I Hamar er det et smitteutbrudd som følge av koronatilfellet ved Ridabu skole, og store smitteverntiltak er gjort i kommunen.

Fikk tekstmelding

Østlendingen har snakket med mammaen til en skoleelev i Elverum, som er i karantene.

– Sønnen min var med på fotballkampen forrige uke. Dette var onsdag, alt var vanlig, og etter kampen reiste vi hjem.

Ved alle kamper blant yngre lag skal det registreres fra hvert lag hvem som deltar på kampen. Spillere, trener og tilskuere. Alt fra foreldre, søstre og besteforeldre. Navn og nummer. Dette ble gjort på Ridabu-kampen.

I etterkant av kampen fikk en spiller på Ridabu påvist koronasmitte.

– Jeg leste i media forrige fredag at det var et smittetilfelle på Ridabu skole. Da tenkte jeg «jøss, vil det ha noe å si for oss?», men jeg la det fra meg, siden vi ikke hadde hørt noe.

Men lørdag kom tekstmeldingen som bekreftet smittetilfellet.

– Jeg synes det var god informasjon i tekstmeldingen. De beskrev godt situasjonen, og skrev at vi ville bli ringt opp senere.

Det tok ikke lang tid før helsepersonell fra Hamar ringte mammaen.

– Den som ringte skulle foreta smittesporing, og spurte oss ut om dagene etter kampen. Etter det fikk vi beskjed om at sønnen min måtte i karantene fram til helgen 5. september. Det er selvfølgelig surt for han, men vi fikk god veiledning, synes jeg.

Ble testet mandag

Sønnen ble testet mandag ettermiddag. Mammaen sier at han ikke har noen symptomer, og er ved godt mot, tross karantenen.

– Hva slags tanker gjør du deg rundt åpningen av barnefotball igjen, når du ser hva som kan skje her?

– Jeg var, og er fortsatt glad for at barnekampene ble åpnet opp. Det er ikke alt vi har kontroll over, men jeg mener at barn og unge trenger denne aktiviteten igjen. Ja, det er en risiko forbundet med dette, men jeg ser at det er flere barn som har sluttet med idretter under koronatiden, fordi alt var stengt.

Hun drar spesielt fram smitteverntiltaket med innhenting av kontaktinfo før kamper, som positivt.

– Jeg tror det gikk ganske fort å kontakte alle som var på kampen etter at smittetilfellet ble oppdaget. Så det er et viktig og effektivt system, som må brukes videre.

I Hamar er all idrett- og kulturaktivitet for barn og unge under 19 år stanset ut uka. I tillegg stenges sykehjem for besøk, treningssentre, og alle arrangementer der det er flere enn 20 personer, uavhengig om det er arrangør eller ikke.

Elverum Fotball opprettholder driften

Daglig leder i Elverum Fotball, Ida Dyreng, skriver til Østlendingen at de har fulgt situasjonen etter Ridabu-utbruddet tett, men også koronasituasjonen generelt.

– Vi forholder oss til de anbefalinger og retningslinjer som gir fra kommuneoverlegen, var senest mandag ettermiddag i kontakt med kommuneoverlegen i Elverum for å avklare situasjonen for vår del. Anbefalingene var å opprettholde videre drift, noe som er kommunisert til våre trenere og lagledere. Samtidig er det viktig at vi alle fortsetter å følge klubbens smittevernregler. Dugnaden er enda ikke over, slik at her må alle ta et kollektivt ansvar.

Dyreng sier at klubben har kontroll, men at de er avhengige av at klubbens smittevern følges av alle. Spillere, støtteapparat, foreldre og publikum

– Vi er i underkant 100 lag som skal avvikle treninger og kamper med en begrensning ved en maksgrense på 200 personer. Det betyr at vi har vært helt avhengig av å sette klare retningslinjer, blant annet med tanke på antall tilskuere på hver kamp. Støtteapparatet rundt lagene gjør en formidabel jobb, og uten deres innsats ville det ikke være mulig for oss å åpne opp igjen for organisert trening og seriespill.

Hun har tillit til at de sentrale og lokale myndighetene fatter de riktige beslutningene.

– Den gleden og entusiasmen vi opplevde blant våre barn og unge ute på feltet når vi kunne starte opp igjen sier alt.

Artikkeltags