Gå til sidens hovedinnhold

Morten kommer hjem med «Arktis/Antarktis»

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommende lørdag er det en utflyttet hamarsing, Morten Løberg (66), som kommer hjem med sin fotoutstilling «Arktis/Antarktis». Han legger ikke skjul på at det betyr mye å stille ut i byen han vokste opp i.

Det er gjerne når været er litt ruskete at fotograf Morten Løberg finner fram kameraet. Vind og snødrev frister mer enn solskinn.

Resultater av hans fotografiske verker kan du se i Galleri Hamar kulturhus fra kommende lørdag.

– Som gammel hamarsing betyr det jo selvfølgelig litt ekstra å få anledning til å stille ut her, sier Morten til Hamar Dagblad.

Det er «Arktis/Antarktis» som er tema for utstillingen. I sterk kontrast til bildene fra hans spede fotograf-start.

Fikk interessen

Han er altså født og oppvokst på Hamar, men måtte ut av byen for å ta fotoutdanning og valgte siden å etablere seg i Oslo. Der er han en del av kunstnerfellesskapet på Frysja kunstnersenter på Kjelsås, hvor han har hatt studio siden på slutten av 1970-tallet.

– Interessen for natur- og landskapsfotografering ble nok vekket under oppveksten på Hamar. Og det var på den tiden jeg begynte å interessere meg for fotografiets kunstneriske uttrykk.

– Jeg var mye ute i skog og mark, både sammen med familien, blant annet på søndagsturer i Vangsåsa. Og sammen medfotokompiser i datidens Hamar Kameraklubb ble også mange av byens motiver foreviget, sier Morten.

Han nevner Furuberget, Strandgateparken, jernbanestasjonen og området nede på brygga. Men også på fotballkamper på Briskeby var Morten og hans fotokamerater aktive.

– Det var ingen trengsel av fotografer bak mål den gangen, og siden vi tilsynelatende hadde mye «proft» fotoutstyr fikk vi aller nådigst lov til å sitte der, sier fotograf Løberg.

I stiftstidende i – 69

– Hele min familie var ihuga HIL-folk, så jeg var også mye på Hamar stadion under alt fra skøyteløp. Der var skøytestjerna Dag Fornæss det store trekkplasteret. Men også på friidrettsstevner og fotballkamper på stadion ble kameraet flittig brukt. Dessuten tok jeg mye bilder mens jeg gikk på Hamar katedralskole, hvor jeg var ferdig i 1972, sier Morten, som garantert ikke glemmer da han fikk sitt første bilde på trykk i en avis.

– Mitt første bilde på trykk i Hamar Stiftstidende i 1969.

Senere frilanset Morten for Hamar Dagblad, som jo var dagsavis på 70-tallet, og han hadde sommerjobb som mørkeromsvakt både i Østlendingen og Hamar Dagblad.

Gir ut bøker

Men det var det kunstneriske uttrykket som kom til bli hans hovedinteresse innen fotografi. Å stille ut i Hamar er også noe Morten har gjort tidligere.

– Jeg har tidligere hatt separatutstilling i Hamar kunstforening, i 1987, blant annet med bilder ungdomstiden på Hamar på 60- og 70-tallet. Og i 2018 viste jeg arbeider i Kunstbanken på Østlandsutstillingen.

– Jeg har for øvrig laget to bøker med bilder fra Hamar på 70- og 80-tallet, «Det var slik det var» og «Slik var det også», begge er for øvrig nå på salg hos Gravdahl, Norli og Ark, legger Morten til som en bitte liten snikannonsering.

Åpnes av kjent fotograf

I en pressemelding fra Galleri Hamar kulturhus, legges det vekt på at Morten er kjent for sin minimalistiske bildestil og regnes som en ener på sitt område.

Utstillingen, som blir stående fram til 10. mai, åpnes av en annen meget anerkjent fotograf, Morten Krogvold. Han har blitt en så kjent og dyktig fotograf at han blant annet i 2005 ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden.