For Jeanette Granheim Nielsen (45) har hobbyen blitt til jobb når hun åpner Melkespannet kalkmaling og redesign. Her skal hun redesigne og redde gamle ting fra å kastes.

Svenske Petra Orgren (49) har en sterk forkjærlighet for design fra perioden mellom 50- og 70-tallet og et brennende miljøengasjement. Hun åpner nå butikken GåRetro hos Resirkula.

Rune Moen (37) vil sørge for å gi nytt liv til elektronikk som folk på Hedmarken skal kvitte seg med. Han er utdannet IT-konsulent, men vil nå selge og reparere elektronikk når han satser på butikken Re:Elektro.

Line Trettengen (51) (t.v.) og Therese Svendsen (42) har tjuvstartet hos Resirkula, og er strålende fornøyd med responsen. Nå ser de fram til fortsettelsen i Livsstilsbutikken Grønne Saker.

Så lenge han kan huske har Knut Tormod Pettersen (77) drømt om å åpne en forretning hvor han kan reparere og selge brukt utstyr. Nå har drømmen gått i oppfyllelse med Gålåsholmen Smårep.

For åtte år siden var administrerende direktør i Sirkula Grethe Olsbye (58) i Gøteborg på besøk hos en kretsløpspark. Nå er hun og Maria Sætersdal Remøe (29) strålende fornøyd med å åpne Norges første kretsløpspark på Gålåsholmen.

Butikkene er fylt opp med varer og fortsatt bugner det av brukte gjenstander på lagrene hos Resirkula i kretsløpsparken på Gålåsholmen på grensa mellom Ringsaker og Hamar.

Også her har koronaviruset satt en stopper for den planlagte åpningen, men til helgen er det endelig klart for å ønske kundene velkommen inn.

– Det har kommet inn enorme mengder til gjenbruk allerede. Og det er veldig mye fint som kommer inn! sier Maria Sætersdal Remøe (29), som i lang tid har jobbet med konseptet Resirkula.

Sirkulas kretsløpspark er den første av sitt slag i Norge, og det er her det splitter konseptet har tatt plass. Her skal butikkene både redesigne, reparere og selge varer som leveres inn fra hjem på Hedmarken, men flere tilbyr også reparasjon for kunder.

– Målet er at mange ting kan få et mye lenger liv i stedet for å kastes, sier Grethe Olsbye (58), som er administrerende direktør i Sirkula.

Hun forteller at det er åtte år siden de var i Gøteborg for å se på en lignende kretsløpspark der. Nå har de fått sin helt egen versjon.

Hobbyen ble til jobb

Jeanette Granheim Nielsen (45) ser fram til å åpne butikken Melkespannet kalkmaling og redesign til helgen.

– Jeg kan gjøre noe med det aller meste som kommer inn. Alt fra møbler til lysestaker og potter, sier hun, og forteller at hun bruker kalkmaling til å forvandle brukte ting.

Tidligere hadde hun en liten butikk hjemme på gården., og drev på hobbybasis ved siden av en annen jobb.

– Men nå har hobbyen blitt til jobb, sier Granheim Nielsen.

Hun har allerede et stort lager, og ser fram til å se hva slags gjenstander folk leverer inn videre.

– Det er bra at de som har kommet inn her tør å bli med i oppstarten, sier Olsbye.

– Ja, vi får satse på at magefølelsen har rett denne gangen også, smiler Granheim Nielsen.

Tjuvstartet

Nabobutikken Grønne Saker drives av MjøsAnker, og de har allerede tjuvstartet med åpningen. Arbeidslederne Line Trettengen (51) og Therese Svendsen (42) er så langt veldig fornøyd med åpningen.

– Det har vært kjempegod respons. Folk har kommet tilbake for å handle to-tre ganger allerede. Vi har hatt en bred kundemasse, sier Svendsen.

Butikken er en livsstilsbutikk med alt fra planter, potter til redesignede møbler og lamper. I motsetning til mange andre butikker, kan man kjøpe stort sett alt som står utstilt i butikken. Det medfører også at det stadig må ommøbleres.

– Ingen dager er like, smiler Trettengen som er glad for at de kan bidra til å redde ting som er på veg til å bli kastet.

I tillegg er også Grønne Saker en arbeidsplass for dem som trenger tilrettelegging for å stå i jobb.

Redder elektronikk

Rune Moen (37) er utdannet IT-konsulent, men har nå startet butikken Re: Elektro hos Resirkula. Her selger han stort sett det meste av elektronikk, og tilbyr også reparasjoner av en rekke elektronikk.

– Siden 2012 har jeg drevet med reparasjon av PC-er, Mac og telefoner. Her har vi også fått inn mange gamle radioer. Det hadde jeg aldri tatt i før. Heldigvis har jeg fått hjelp av en gammel radioreparatør som har hjulpet meg så jeg har fått dem i stand, sier Moen, mens han står blant hyllene fylt av platespillere, PC-er, radioer, høyttalere og en rekke andre varer.

Moen forsikrer om at PC-er og lignende aldri blir gått inn på før alt er slettet. De er sertifisert og sørger for at alt er i orden før det selges videre.

Men det er ikke bare gamle ting som er levert der.

– Noen har også levert PC-er som ikke engang er åpnet, forteller Sætersdal Remøe.

Oppfyller drømmen

Knut Tormod Pettersen (77) har drevet med veteranbiler i lang tid. Nå som han er pensjonist har han startet opp Gålåsholmen Smårep.

– Dette er noe jeg har hatt lyst til så lenge jeg kan huske, sier Pettersen.

Her selger han sykler, gressklippere, støvsugere og mange andre gjenstander som er levert inn og reparert. Han gjennomfører også reparasjoner for kunder.

– Det er fint for miljøet å bruke opp igjen ting i stedet for å kjøpe nytt. Det kommer inn veldig mye fint, sier Pettersen, og viser blant annet fram en landevegssykkel hvor den eneste feilen tilsynelatende er et punktert dekk.

– Det meste går an å reparere, sier den nevenyttige 77-åringen.

Retro fra 50-70-tallet

Å gå inn i butikken til Petra Orgren (49) i kretsløpsparken er nesten som en tidsreise. Her bærer det aller meste preg av å være inspirert perioden fra 50-70-tallet.

Butikken GåRetro er et resultat av miljøbevissthet og hennes interesse for interiør med retro- og skandinavisk design.

– Det blir veldig fint å komme i gang. Det har kommet inn mye fint, sier hun.

Hun redesigner og trekker om møbler, og utfører også redesignoppdrag for kunder.

Hun forteller at mye av det som er levert inn har blitt trukket om eller redesignet for å få et lengre liv.

– Jeg selger alt det som kan reddes, smiler Orgren.