Foto:

Felles a-ha-opplevelser

I boligen har Bjarte Ytre-Arne funnet igjen kassetten med a-ha-intervjuet fra 1984. Samboer Tittin har bilder fra en Hawaii-ferie med Morten Harket.
Jo E. Brenden
Publisert
DEL
I boligen har Bjarte Ytre-Arne funnet igjen kassetten med a-ha-intervjuet fra 1984. Samboer Tittin har bilder fra en Hawaii-ferie med Morten Harket.

– Beklager rotet. Vi driver og rydder, sier Bjarte Ytre-Arne.

Boligen i Olav Aukrust gate i Hamar bærer preg av feriedugnad. Og det var under rydding at opptakskassetten med radioråstoff uventet dukket opp.

– Jeg trodde den var borte. Se her. «London-opptak for BUA 84. Blant annet intervju med a-ha».

Det er er morsomt å høre på intervjuet med 2018-ører, for de har ambisjoner, men er veldig usikre på hvordan dette skal gå

Bjarte Ytre-Arne

Betalte drosjen

I juni 1984 jobbet en ung Bjarte Ytre-Arne for radioprogrammet «Etter skoletid». Hans daværende sjef, Hanne Løchstøer, ville at Ytre-Arne skulle lage en sak om den norske skolen i London.

– På den tiden var det billigere å kjøpe chartertur, en uke med hotell, enn en enkelt flyreise. Så jeg måtte reise til London og være der i en hel uke. Og da gjaldt det å finne flere saker enn denne ene saken.

På musikkpuben Moscow treffer Ytre-Arne tilfeldigvis blueslegenden Knut Reiersrud.

– Han var i England for å kjøpe en gitar i Denmark Street. Så jeg blir med og lager et intervju. Han spør meg så om det er noe mer jeg skal gjøre i London. «Jeg har hørt at det er noen gutter fra Asker som har fått en bra kontrakt. De er her i London nå», var beskjeden.

– Vi sporet opp et navn på et studio, og fikk til en avtale om at vi skulle møte gutta på pub og deretter bli med ut i studioet. Avtalen var at vi skulle møtes i King's Road. Morten, Paal og Magne var så fattige at jeg tilbød meg å betale drosjeregningen på 15 pund, humrer Ytre-Arne.

Så ble det et halvtimes intervju som havnet på kassetten som nå er funnet igjen på Hamar.

FUNNET IGJEN: Her er kassetten med intervjuet fra 1984, funnet igjen på Hamar 34 år senere.

FUNNET IGJEN: Her er kassetten med intervjuet fra 1984, funnet igjen på Hamar 34 år senere. Foto:

– Jeg har hørt på kassetten. Der er morsomt å høre på intervjuet med 2018-ører, for de har ambisjoner, men er veldig usikre på hvordan dette skal gå. Magne tuller en del. Morten sier: «Vi har jo ikke beina på jorda. Vi kan ikke ha det!» Paal prøver å ta det hele ned og fronter at de må være nøkterne. Samtidig er det lyden av tre gutter som har veldig troen på seg selv, selv om de ikke er trente, verken som musikere eller intervjuobjekter.

– Likevel: De utstråler at de tror de skal lykkes.

En av låtene de tre guttene jobber med mens Bjarte er i studio er det som blir selve hit'en over alle hit'er, «Take on me».

– Mens jeg var i studioet så må jeg på toalettet. Jeg går opp trappa og ser en fyr i mørk dress stå og lage pulverkaffe. «Where is the restroom?», undrer jeg. Den som svarer er selveste Pete Townshend. At The Who-legenden er selve eieren av studioet, og at han var tilstede, var det ingen som hadde fortalt meg. En helt sprø opplevelse i seg selv, sier Bjarte og humrer.

Og han husker sjefene i Warner Bros., hvor nervøse de var.

– De hadde brukt horribelt mye penger på de tre norske guttene og var rett og slett redde for å få fyken. En fiasko hadde betydd slutten for deres karrierer. Men det gikk jo veldig, veldig bra.

Morten i trappa

Bjarte Ytre-Arne har en annen historie. Om den gangen Morten Harket skulle være med på Fabelaktivs direktesendte barneprogram Kykelikokos, som ble laget på Hamar.

– Jeg skulle hentet han på stasjonen i Hamar i en liten varebil. En Berlingo. Til min store overraskelse hadde han med seg datteren Tomine. Det var bare plass til to i framsetet, så gitarkassa til Morten havnet bak i bilen og lille Tomine satt på fanget til Morten. Ikke noe glamour over den transporten og helt ulovlig i henhold til trafikkreglene. Men en jordnær Morten, som sikkert var vant med flottere biler, var helt rolig.

Bjartes samboer, Tittin Wold, kommer med litt av en historie fra sidelinjen. Fra våren 1985.

– Jeg har bodd i huset til Harket-familien.

– Hva?!

– Jeg hadde fått meg jobb på Dikemark, og bodde hos søstera mi og svogeren på Vettre i Asker. Men de flyttet, og da hadde jeg plutselig ikke noe sted å bo. En stund bodde jeg på Dikemark på en hybel, og ble samtidig godt kjent med ei som het Ingunn som også jobbet der. Gjennom henne fikk jeg tilbud om å bo i hennes families bolig i en midlertidig fase.

Tittin tenkte ikke over at Ingunn, med etternavn Harket, var selve søsteren til Morten i bandet som nettopp hadde slått igjennom verden over.

– En morgen kom han bare ned trappa. Morten. Jeg fikk helt sjokk!

Ingunn og Tittin dro på Interrail sammen. Nok en spennende historie er at de to møtte på denne turen en prins, som Tittin ikke ønsker å navngi, men som de to ferierte sammen med to år på rad. Det andre året ga han de norske jentene en flybillett som kunne ta de verden rundt.

– Med den billetten dro vi til Hawaii og møtte Morten og resten av bandet under en turne. Vi bodde der en periode, bare jeg og Ingunn, og senere dro vi og bodde på et luksushotell sammen med Morten og resten av familien, erindrer Tittin.

Hun viser fram bilder av Morten og henne tatt på Hawaii.

– Hva slags inntrykk hadde du av Morten på den tiden?

– Han var utrolig hyggelig. Blid og trivelig, og med beina godt plantet på jorda. Jeg sminket Morten før han skulle på en pressekonferanse. Det er finnes bilde av meg stryke foundation i ansiktet på Morten på trykk i Budstikka. Også husker at han spilte mye piano, og at han var en treklatrer. Han var ute i hagen og hang i bjørketrærne hver eneste kveld.

– Jeg fikk møte hele bandet i mange sammenhenger. Alle de tre guttene i a-ha er veldig forskjellige. Det var de også på 80-tallet.

Og hun fikk ofte eksklusive forhåndslyttinger til bandets kommende hits:

– Jeg fikk høre mange av låtene på andrealbumet «Scoundrel Days» før de havnet i studio. Morten spilte demoteiper for meg, blant annet husker jeg en uferdig versjon av «Cry Wolf», sier Tittin og smiler.

Hun har en annen morsom historie fra perioden da hun bodde i Harket-huset.

Faren til Morten var overlege. Han nektet å ha hemmelig telefonnummer, for han måtte være tilgjengelig. Samtidig tar sønnens popkarriere av:

– Det ringte i alle fall 60 telefoner i døgnet med besatte unge jenter som ville snakke med Morten, som plutselig var verdensstjerne og det største sexsymbolet i verden. Jeg ble sentralborddame og satt og belaget og beklaget, ofte mens Morten satt i sofaen bakgrunnen og lo.

– Men: Han tok faktisk telefonen selv noen ganger.

Skal på konserten

Bjarte og Tittin har truffet hverandre i voksen alder og blitt samboere. Men det rare er at de har nesten samme historie. Bjarte og Tittin har gått på lærerskolen i Hamar. Begge har jobbet på Dikemark. Og de har et sterkt forhold til a-ha.

GJENHØR: – Jeg har hørt på opptaket. Det er ganske morsomt å høre på guttene med 2018-øre, sier Bjarte.

GJENHØR: – Jeg har hørt på opptaket. Det er ganske morsomt å høre på guttene med 2018-øre, sier Bjarte. Foto:

Tirsdag står a-ha på scenen på Stortorget foran 12.000 publikummere. Dit skal Bjarte og Tittin også. De har begge kjøpt billetter for å oppleve favorittene på hjemmebane.

– Jeg gleder meg veldig. Jeg er begeistret for musikken deres og mener de har laget utrolig mange bra låter. Også får vi i Hamar se dem med fullt band, og ikke i akustisk versjon. Det blir ekstra heftig.

– Noen sjanse for at noen av dere får møte Morten?

– Kanskje. Jeg vet at arrangøren forsøker å få til et lite møte, sier Bjarte og smiler lurt.

– Jeg møtte faktisk Morten under en solokonsert i Molde for lenge siden. Da ble jeg invitert backstage og fikk møte både Morten og sønnen hans. Men etter det må jeg innrømme at jeg ikke har hatt noe særlig kontakt, forteller Tittin.

Artikkeltags