Nå blir hovedhuset på Disentunet ledig

Jakten på en leietaker til hovedbygningen på Disen kulturveksttun er i gang.

DEL

Bla i motivene over for å se mer fra Disen kulturveksttun.

– Hus trenger folk og folk trenger hus, sier styreleder Erling Behrens og styremedlem Inga Blix i Stiftelsen Disen kulturveksttun.

De vandrer rundt inne i den storslåtte Disenstuen og drømmer om å få inn en ny og spennende leietaker i de fasjonable lokalene.

Jakter i kulturen

Turnéorganisasjonen i Hedmark er på vei til å flytte ut fra hovedbygningen på tunet.

For fra 1. januar blir Den kulturelle skolesekken i Hedmark (Turnéorganisasjonen) og Oppland slått sammen til DKS Innlandet.

De skal samlokaliseres i Lillehammer:

– Litt vemodig å flytte ut. Vi har hatt noen fine år her, sier konstituert leder Else Braseth.

Med flyttingen blir hovedbygget på 500 kvadratmeter ledig på Disen kulturveksttun, hvor man finner mange bygninger som huser en rekke kulturbedrifter og kunstnere.

På området til gården Disen Vestre har man fire hus og en egen scene som i sin tid ble bygget til Hedmark Teater, før teateret ble slått sammen til Teater Innlandet og flyttet inn i Hamar kulturhus.

– Det er jo et perfekt sted for scenekunstnere eller andre som vil ha nærhet til Hamar eller vil ha et sted hvor de kommer rett på veien for å turnere i Innlandet, sier Behrens.

– Er det primært en kulturaktør dere vil ha inn?

– Vi er i god dialog med kommune og fylkeskommune, men de har foreløpig ikke kommet opp med noen kulturaktører til oss. Vi ønsker oss nok helst noe innen kulturen, men det er ingen forutsetning. For oss er det aller viktigste at huset ikke blir stående tomt, sier Behrens og fortsetter:

– Vi har fortsatt troen på at vi kan få inn noen som driver med scenekunst eller spill-, kunst- eller kultur. Eller utdanning. Det kan også være et bygg som egner seg godt seg for arkitekter eller advokater.

– Det er jo et flott lokale som det ikke finnes noe lignende av i Hamar, i den størrelsen og med den beliggenheten, sier skyter Blix inn.

– Det er gratis parkeringsplass og gang og sykkelavstand til sentrum. Og kort vei ut i regionene. De omgivelsene vi har her er svært egnet for dem som vil skape noe, sier Behrens.

Spennende historie

Disen Vestre regnes som en av de eldste gårdene i distriktet, og ble ryddet lenge før vikingtiden. Bygningsmassen er fra 1860-tallet, og her var det gårdsdrift fram til tiden rett etter 1. verdenskrig.

– NSB opprettet jernbaneskole her, hvor man blant annet utdannet telegrafister. Man bygget jernbanefolkets gymnastikksal. Og Disen Vestre det var faktisk tiltenkt å være det første jernbanemuseet i landet. Opp igjennom tiden har det vært veldig mye forskjellig aktivitet her, forteller Blix.

På 80-tallet var bygningsmassen på området nedslitt, men da tok fylkeskommunen over og man fikk Hedmark Teater inn som leietaker i 1987.

Nå skal et nytt kapittel skrives rundt historien til Disen kulturveksttun.

– Fra 1. februar er huset ledig

Artikkeltags