Gå til sidens hovedinnhold

Nå er den unike ølbaren i bakgården blitt fem år

Utenbys ølkjennere har gått ned på kne av entusiasme når de har kommet inn i lokalene. Nå er Gullkorn Ølbar fem år.

I Hamar Dagblad-artikkelen fra 2015 står det:

«I det stille åpnet Stein Rune Høines ølbaren Gullkorn i Røhnegården 29. september. Etter to dager visste alle i byen om det nye serveringsstedet, og fortsatt kan det være litt vanskelig å få komme inn i helgene».

Traff en bølge

– Timingen var perfekt. Det skjedde noe rundt håndverksøl i Norge på starten av 2000-tallet. Da vi åpnet dørene så var ølinteressen på sin høyde. Vi traff en bølgetopp, for vi det var helt spinnvilt her en stund, erindrer Høines.

– Hvorfor ville du starte opp ølbar?

– Akkurat da hadde jeg behov for å gjøre noe annet etter å ha jobbet i mediebransjen i mange år. Det var lange og tøffe dager. Det er en grunn til at de som produserer TV og film er pluss-minus 30 år, sier 58-åringen.

– Også lå det en ølinteresse i bunn. Faren min jobbet på Hamar Bryggeri såpass lenge at han fikk gullklokka.

Faren er hedret med et bilde som henger inne på puben.

– Rart å si at man har gode barndomsminner av øllukta, sier Stein Rune og bryter ut i latter.

– Hvordan står det egentlig til med øltrenden i Norge i 2020?

– Den er ikke borte. Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen sa det veldig fint: «Tenk deg at du har spist bananer hele livet og oppdager at det også finnes epler, druer, pærer og mango?» Han tenkte på pilsen som var det eneste folk i Norge forbant med øl tidligere. Etterhvert går man kanskje tilbake til bananene, men man slutter ikke å spise alt de andre. Der har nok vi vært med å etablere nye ølvaner.

Hos Gullkorn Ølbar bytter man hele tiden fatøl i ti tappekraner, i tillegg til at man har et rikt utvalg av øl på flaske.

– For lengst passerte vi 1.000 ulike øl på kran. Hver uke oppdaterer vi krittavla vår om hva som kommer ut av kranene. Det bruker vi mye tid på, og er kanskje det som skiller dette stedet fra andre steder.

Ulike øllegender har tatt turen innom bakgårdsbaren i Hamar.

– Kjetil Jikiun, som regnes som Nøgne Øs far og Ingeborg Lindheim fra Lindheim Ølkompani sa begge at man skal lete lenge etter å finne et sted som dette. Det var en utenbys ølkjenner som satte seg på kne foran disken da han fikk se lokalene og ølmenyen vår.

Men fortsatt er det mange i Hamar som ikke er klar over hva vi driver med, og hva slags sted dette er.

Det er alltid en IPA i kranene, en mørk stout, en porter og en surøl:

– Vi må alltid ha en surøl, for det har vi lært hamarsinger å drikke. Det tror jeg at vi kan skryte av.

Halverte antall bord og stoler

– Har Gullkorn vært en gullgruve?

– Nå kommer vel standardsvaret: Ja, Gullkorn har vært en suksess i betydning av at vi har blitt tatt godt imot, vi har fått mange stamgjester og vi har gjort stedet kjent blant ølinteresserte, også langt utenfor Hamars grenser. Men vi er et nisjested som er drevet mye av idealisme, så det blir aldri noen økonomisk gullgruve.

– Og i disse koronatider blør vi og resten av bransjen. Vi har dobbelt så høye lønnskostnader, vi må stenge to timer tidligere og vi har tatt bort halvparten av alle bord og stoler. Normalt skal vi kunne ta imot 90 mennesker inne i lokalene våre, nå er det 45.

Likevel er det et jubileum verdt å feire:

– I og med at den 29. september faller mellom to helger så kjører vi to helger med gjesteopptredener med musikk og småbryggeri-besøk.

– Noe mer enn det vil jeg ikke si, for det er jo litt begrenset hvor mange vi kan være.