Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det ekstra viktig å kaste søpla i søppelkasser

Artikkelen er over 1 år gammel

Om du vil unngå en svinesti langs Mjøsa i sommer, så er det ekstra viktig at du ikke kaster søpla ute i naturen denne våren.

Bekjempelsen av koronaviruset kan føre til at strandlinjen langs Mjøsa blir full av søppel når vi skal nyte sommeren og kanskje vise fram Hamar på sitt beste i sommer.

For skoleelever og andre frivillige har hvert år plukket søppel langs Mjøsa for å gjøre det pent til sommeren.

Nå ber kommunen folk om at man ikke plukker søppel.

– Vi råder ikke folk til å ta i søppel nå, sier Kari Svelle Reistad hos Bydrift i Hamar kommune.

Det er et råd som deles av Hold Norge Rent. For de har valgt å utsette den store vårdugnaden Strandryddeuka til høsten.

– Det er selvsagt trist, men det er ikke forsvarlig å mobilisere til en nasjonal ryddedugnad når Norge og verden står midt oppi en så prekær situasjon, sier ryddegeneral Fanny Pindsle.

Strandryddeuka mobiliserer nærmere hundre tusen frivillige hvert år og er Norges største kollektive ryddedugnad.

– I år er årets viktigste dugnad å gjøre det vi kan for å forhindre smittespredning. Derfor utsetter vi Strandryddeuka og anbefaler alle med å vente med å rydde inntil videre, meddeler Pindsle.

– Nå må vi unngå å samles i grupper.

Det er et råd Reistad stiller seg bak.

– Går vi mot en sommer hvor fellesområdene blir fulle av søppel?

– Ikke hvis folk er ekstra flinke og kaster søpla i søppelkasser. Jeg har sondert litt langs Mjøsa, og det er heldigvis ikke mye søppel å se nå, men dessverre bruker vårflommen å ta med seg en del søppel, sier Reistad.

– Det er viktig å understreke at kommunen vil fortsette å tømme søppelkasser, selv om vi er i en spesiell situasjon. Kast søppel i søppelbeholderne.

En annen grunn til at Hold Norge Rent avlyser er at samfunnskritiske tjenester skal prioriteres, og spesielt avfallsselskapene har begrenset kapasitet og skal ikke belastes med avfall fra ryddeaksjoner i situasjonen som vi befinner oss i nå.

Hvert år rydder frivillige mange hundre tonn avfall, og for å gjennomføre Strandryddeuka er Hold Norge Rent derfor avhengig av et nært samarbeid med avfallsselskapene.