Gå til sidens hovedinnhold

Nå er Hamar kulturhus også «god butikk»

Artikkelen er over 1 år gammel

Hamar kulturhus gikk med en million kroner i overskudd i fjor. Samtidig økte besøkstallene med 9.344.

– Kulturhuset i Hamar har ikke bare gitt byen vår et løft kulturelt, men det er også i ferd med å bli en «god butikk», sier Hamars varaordfører Knut Fangberget.

Mer kommersielt

På kulturhuset har kulturhussjef Terje Gloppen nettopp fått omsetningstallene.

I fjor fikk han og huset en grunnfinansiering fra Hamar kommune på 13 millioner kroner. Samtidig klarte huset selv å skaffe inntekter på 12,5 millioner kroner. Det gir en samlet årsomsetning på 25,5 millioner kroner.

Regnskapet viser et overskudd på en million kroner.

Varaordføreren kaller det for «god butikk». Hva sier du?

– Han har for så vidt rett. Finansielt holder vi oss flytende. Jeg var litt betenkt etter at vi hadde gjort unna femårsmarkeringen i huset. Da vi sammenlignet regnskap og budsjett på det tidspunktet så virket det som om vi gikk mot et vanskelig år.

Hva skjedde?

– Vi kompenserte for manglende inntekter og mer kostnader. Gradvis forsvant de mørke utsiktene.

– Men, hva gjorde det dere?

– Småjusteringer for at kulturhuset ikke skulle bli noen kostnadsbelastning utover den rammen som kommune stilte til disposisjon. Vi måtte tjene mer penger, og det er bare en virkningsfull medisin mot dårlige inntekter: Kjøre på med kommersialitet så det holder, artister og arrangementer som vi håper fyller huset. Og det har vi klart mange ganger i løpet av 2019. En masse fulle forestillinger.

Gloppen er klar over at det i visse kretser er kontroversielt at kulturhuset må ut på publikumsfrieri:

– Innimellom de kommersielle inntjeningsaktivitetene så har vi tatt rom for de mer utfordrende programpostene. Aktiviteter og arrangement som vi visste ikke ville fylle salene, og som har resultert i et totalprogram som gir mer utover et kommersielt inntrykk.

Fin 2020-start

Nå er Gloppen i gang med 2020:

– Jeg ser allerede nå så ligger vi inne med flere utsolgte forestillinger i mars og april. Tegningen så langt ser bra ut.

– Og vi hadde jo nærmest et ragnarok de første ukene i januar, med Idrettsgalla hvor vi klokket inn 4.626 besøkende på lørdagen, omtrent ti prosent av Hamars befolkning, på en dag. Quizen med Thomas Felberg måtte flyttes fra klubbscenen til passasjen fordi det kom så mange folk. Også hadde vi Agenda Innlandet-konferansen og jernbanedebatt. Leieinntekter som bidrar til pene tall i 2020-regnskapet.

Konferanser og jernbanedebatt. Er det kultur?

– Hamar kulturhus skal også ha en kompetansebyggende funksjon.

– Og kunnskap er jo også kultur.