Gå til sidens hovedinnhold

Nå er honningen fra de urbane biene klar

Arbeidsstokken på 300. 000 bier som er tilknyttet prosjektet Urbane bier har gjort sin jobb for i år og 600 glass kortreist honning er nå klar for butikkhyllene.

Fem bikuber fordelt på Triangelparken, Kulturhuset og Victoria hotell ble i juli tappet for honning som nå blir lagt ut for salg på biblioteket, Gravdahl og Victoria. De to foregående årene prosjektet har pågått har honningen blitt solgt ut i en fei, og det viste seg å være en populær julegave. I år er imidlertid antall glass økt og det er nå 600 glass som er klare for salg. Inntektene fra salget går rett tilbake til prosjektet.

En smak av Hamar

Den rørte honningen som nå er klar er et direkte resultat av hva biene klarer å bringe tilbake av nektar. Fargen og smaken på honningen blir nemlig bestemt av nektaren biene finner. Og selv om det er rikelig med blomster i Hamar sentrum generelt og i Tringelparken der den ene bikuben står dra de flittige honningarbeiderne gjerne litt lenger nord i byen for å finne nektaren de vil ha.

– Det ser ut som det er lite vekster som er attraktive rett rundt parken, forteller birøkter Kristen Rønningsbakken.

Lindetrær og bringebærbusker ser ut til å være mer populære hos biene.

– Vi har prøvd å følge med på hvor svermene flyr og det ser ut til at de sikter seg inn mot Ankerskogen-området, sier prosjektleder for Urbane bier, Therese Enger.

Kun store glass

I fjor ble honningen solgt i to ulike varianter. Et lite glass med flytende honning som var godt egnet til oster, is og desserter og et større glass med en mer kremet type honning som passet best til te og matlaging. I år har de gått bort fra førstnevnte variant.

– Det var mye jobb å tappe dette på glass for å sitte igjen med to teskjeer honning. Det er i tillegg vanskelig å holde den flytende, forteller Enger.

Dermed blir honningen i år kun å få kjøpt i glass på 250 gram.

Tar over på CC

Årets honningproduksjon i regi av Urbane bier er den tredje i rekka . I 2019 ble det satt ut en kube og i 2020 var det tre kuber. I år ble det økt til fem kuber. Prosjektet er et samarbeid mellom Hamar kommune og birøkter Kristen Rønningsbakken, og er en del av satsingen Urbant landbruk som er bygget opp med midler fra statsforvalteren. Dette har blant annet avfødet en liten attraksjon i Triangelparken. En bikube med tre etasjer ble satt opp tidligere i år og installasjonen har glassvegger slik at man kan følge med på biene uten å føle seg omsvermet.

– Dette er noe som folk synes er artig og annerledes, og vi har ikke fått noen negative reaksjoner på at de står her, forteller Enger.

Tidligere i høst ble også honningen som CC har produsert på sitt eget tak lagt ut for salg. Neste år vil dette prosjektet også innlemmes i Urbane bier. Hvor vidt det medfører enda flere kuber er ikke avklart, men alt tyder i hvert fall på at kuben i Triangelparken vil bli stående også neste år.